Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronatele din retail, avertisment dur după decizia Guvernului: Decontarea şomajului tehnic după două luni va crea probleme serioase firmelor

www.bugetul.ro
angajator angajați

Decontarea şomajului tehnic după mai bine de două luni de zile de când trebuie plătit de către angajatori va conduce la o problemă serioasă de supravieţuire a majorităţii firmelor din retailul nealimentar, a afirmat, luni, la Digi 24, Cosmin Savu Cristescu, secretarul executiv al Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL).

"Sunt o mulţime de probleme ce trebuie rezolvate. Nu doar această solicitare a noastră a fost luată în considerare de autorităţi, ci şi cea privind decontarea şomajului tehnic. Sunt multe elemente care trebuie analizate în continuare, proceduri care trebuie îmbunătăţite. Un singur exemplu cu privire la salariaţi: din procedura care a fost introdusă cu privire la decontarea şomajului tehnic rezultă că acest şomaj tehnic se decontează după mai bine de două luni de zile de când trebuie plătit de către angajatori. Trebuie să înţelegeţi că, începând din săptămâna 6 martie, toată industria de retail a rămas aproape integral fără venituri. Or, dacă şomajul tehnic din luna aprilie, de exemplu, va fi decontat cel mai devreme în a doua jumătate a lunii iunie, în condiţiile în care retailul nu mai are venituri de la începutul lunii martie, avem o problemă serioasă de supravieţuire a majorităţii firmelor", a explicat Cristescu, conform agerpres.ro.

Conform reprezentantului RORETAIL, industria de retail, în special cea nealimentară, continuă să fie într-o situaţie foarte proastă.

Primarul din Deva RUPE TĂCEREA după ce s-a vindecat de COVID - 19: Aici este pericolul


"E important de subliniat faptul că principala noastră îngrijorare a fost sănătatea populaţiei şi a lucrătorilor comerciali din magazinele noastre, dar la fel de importantă este situaţia economică a industriei de retail, cel puţin cea nealimentară, care era şi continuă să fie într-o situaţie foarte proastă. Salutăm decizia autorităţilor, ne bucurăm că au reacţionat într-un timp aşa de scurt după solicitarea noastră, dar lucrurile sunt abia la început (...) Suntem dispuşi în continuare să prezentăm propunerile noastre. Suntem deschişi la dialog cu autorităţile şi sunt sigur că, aşa cum au găsit soluţii rapide pentru închiderea centrelor comerciale, se vor găsi soluţii rapide şi pentru celelalte probleme", a spus Cosmin Savu Cristescu.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL grupează peste 500 de magazine din România, care comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale, având peste 3.000 de angajaţi.

ULTIMĂ ORĂ Decret semnat de Klaus Iohannis în plină situație de criză


Angajatorii, care sunt direct afectaţi de măsurile impuse odată cu declanşarea stării de urgenţă, vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de plata indemnizaţiilor acordate salariaţilor în valoare de 75% din salariile brute acordate, pentru toţi angajaţii lor, dar nu mai mult de 75 % din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De asemenea, angajatorii afectaţi indirect, dar ale căror încasări au scăzut cu cel puţin 25% faţă de primele două luni ale anului şi care nu au capacitatea financiară pentru a plăti toţi salariaţii, vor putea beneficia de măsurile prevăzute de OUG 30/2020, respectiv de plata şomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru cel mult 75% dintre angajaţi care au contracte active la data intrării in vigoare a Ordonanţei.

Documentele necesare acordării şomajului tehnic pot fi depuse la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum şi a municipiului Bucureşti, prin poşta electronică, la adresa de email dedicată fiecărui judeţ, care are ca ID numele judeţului (ex: brasov@anofm.gov.ro).

În cazul judeţelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea vor fi despărţite prin cratimă (ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro).

Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, numărul contractelor de muncă suspendate este de aproximativ 250.000. Ea a arătat, însă, duminică, la Digi24, că Executivul este pregătit să adopte noi măsuri în funcţie de cum va evolua această situaţie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.