Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronii fabricilor de medicamente din România trag un semnal de alarmă: 'Este improbabil ca în 2020 să avem un tratament sau vaccin împotriva SARS-CoV-2'

Inquam Photos / Octav Ganea
coronavirus medic masca

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): "Este improbabil ca în 2020 să avem un tratament sau vaccin împotriva SARS-CoV-2. Distanțarea personală, purtarea măștii în locurile publice și igiena mâinilor sunt măsurile care ajută la reluarea vieții sociale, relansarea economiei și evitarea unei catastrofe sanitare în sezonul rece."

PRIMER, organizaţie care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară, atrage atenția că în ciuda eforturilor fără precendent ale statelor lumii, oamenilor de știință și industriei farmaceutice este improbabil ca 2020 să aducă un tratament pe deplin eficient împotriva bolii COVID-19 și cu atât mai puțîn un vaccin care să poată fi utilizat la scară largă. "În prezent se află în diverse etape de dezvoltare și studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase și aproximativ 70 de tipuri de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii farmaceutice și mai mult de 100 de mii de voluntari sănătoși și pacienți, inclusiv din România",  a comentat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER, potrivit unui comunicat de presă.

Există semnale încurajatoare despre unele medicamente care pot trata simptomele infecției, reduce gravitatea bolii sau scurta durata ei, însă sunt necesare în continuare cercetări care să identifice care este cel mai eficient medicament împotriva SARS-CoV-2 care să fie în același timp sigur pentru pacient. Eforturile care se fac la nivel mondial pentru găsirea unui vaccin sunt chiar mai consistente, însă sunt necesare perioade mai lungi de studii clinice și analize pentru a găși o formulă sigură și eficientă, se mai arată în comunicatul PRIMER.

În contextul întârzierii punerii pe piață a unui medicament sau vaccin PRIMER recomandă populației să practice cu responsabilitate distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igienă mâinilor cu săpun și dezinfectant, așa cum o cer specialiștii. "Ne dorim cu toții să ne reluăm o viață socială cât mai aproape de normalitate și mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activitățile profesionale de dinainte de începerea pandemiei. Dar aceste lucruri sunt posibile doar prin respectarea riguroasă a celor trei măsuri enumerate mai sus", a adăugat oficialul PRIMER.

PRIMER mai arată că fabricile de medicamente din România nu și-au înterupt activitatea în perioadele de urgență și alertă și nu au înregistrat nici un caz de infecție tocmai pentru că au respectat procedurile interne și indicațiile date de autorități. Trebuie însă semnalat că relaxările în etape de după 15 mai și reluarea activităților economice favorizează transmiterea Coronavirusului și riscul apariției unei catastrofe epidemiologice odată cu instalarea sezonului rece.

"Distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igienă mâinilor cu săpun și dezinfectant sunt măsurile care trebuie să devină reflexe în următoarea perioada pentru a ne pregăti în confruntarea cu un eventual val doi de Coronavirus. În plus, aceste gesturi simple vor ajută și la prevenirea transmiterii altor boli contagioase, specifice sezonului rece", a mai adăugat Damian.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.