Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru persoane şi trei societăţi comerciale, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală

The scales of justice

Patru persoane şi trei societăţi comerciale au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea într-un dosar de evaziune fiscală în legătură cu transferul unui imobil. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii au trimis în judecată pe Ecaterina Mihaela Govoreanu şi SC For United Energie SRL pentru evaziune fiscală, pe Cătălin Adrian Ionescu, SC Portimer Com SRL, Octavian Sasu şi SC Abrienda Com SRL pentru complicitate la evaziune fiscală, precum şi pe Ion Govoreanu pentru instigare la evaziune fiscală.

Radu Tudor, reacție surprinzătoare: E vremea Americii să fie condusă de unul exact ca Băsescu


"Pe 6 februarie 2012, inculpatul Govoreanu Ion l-a determinat pe inculpatul Ionescu Adrian-Cătălin, administrator al SC Urbana SRL Oradea, să înstrăineze imobilul aflat în patrimoniul acestei societăţi, situat în municipiul Oradea, către o altă societate, administrată la vremea respectivă de inculpatul Sasu Octavian. Preţul tranzacţiei a fost de 600.000 euro plus TVA, sumă din care s-a achitat scriptic doar 10.000 euro, vânzătoarea renunţând la privilegiul intabulării ipotecii pentru diferenţa de preţ neachitată", se precizează în comunicatul PÎCCJ. 

Conform aceleiaşi surse, Ion Govoreanu l-a determinat ulterior pe Octavian Sasu, administrator al societăţii ce a fost redenumită SC Abrienda Com SRL Oradea, să vândă imobilul către societatea For United Energie SRL, administrată de soţia sa, Mihaela Govoreanu. Valoarea tranzacţiei a fost de 850.000 euro plus TVA, fără să mai fie achitat preţul vânzării şi cu renunţarea la privilegiul intabulării ipotecii legale pentru preţul neachitat.

PSD în derivă la Ploieşti: Peste 1000 de pesedişti au trecut la PNL


"Toate aceste operaţiuni succesive de vânzare au fost efectuate cu scopul obţinerii taxei pe valoarea adăugată, dedusă de către societatea For United Energie SRL, la care nu ar fi avut dreptul, în condiţiile în care această taxă provine în urma unei relaţii comerciale căreia îi lipseşte fondul economic. Astfel, din probatoriul administrat a reieşit că achiziţia imobilului a fost făcută în scopul compensării TVA şi impozitului pe profit rezultat din operaţiunile reale desfăşurate de către SC For United Energie SRL, urmărindu-se disimularea realităţii prin crearea aparenţei unei operaţiuni care, în fapt, nu a existat, în scopul subevaluării cuantumului obligaţiilor datorate către bugetul de stat", se mai arată în comunicat. 

Procurorii au mai constatat că transferul imobilului s-a realizat la intervale scurte de timp între trei societăţi comerciale aflate în relaţie de afiliere, controlate de membrii aceleiaşi familii, singurul beneficiar real al operaţiunilor economice, dezavantajoase pentru vânzători, fiind societatea For United Energie SRL, prin avantajele fiscale ilegale pe care le-a obţinut. 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat ca urmare a activităţii infracţionale a fost evaluat la 898.751 de lei, procurorii dispunând luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpaţilor. 

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Bihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.