Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pauliuc (PNL): Concediul medical va fi recunoscut ca vechime în muncă

stiripesurse.ro
Nicoleta Pauliuc Diana Paun

În marja evenimentelor prilejuite de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL), Nicoleta Pauliuc, a anunţat un proiect de iniţiativă legislativă prin care se vor recunoaşte ca vechime în muncă mai multe tipuri de concedii medicale. Printre aceastea se numără: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă; perioada concediului pentru carantină/izolare; perioada concediului pentru maternitate; perioada concediului de risc maternal; perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav; perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

Prin această propunere legislativă, foștii pacienți se vor afla în aceeași situație cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce privește drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forței de muncă și al salarizării. Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare. Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea Legiuitorului. Prin această lege, dorim ca bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă să aibă şansa firească de a concura pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat. Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a anunţat Nicoleta Pauliuc în cadrul dezbaterii organizate la Parlament sub tematica „Speranță și reintegrare pentru supraviețuitorii de cancer – de la prevenție și diagnosticare timpurie la reintegrare deplină în societate”.

Legea anunţată de senatoarea liberală vine să completeze art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Toate aceste forme de concediu medical sunt recunoscute ca stagiu de cotizare, fiind o scăpare a Parlamentului faptul că nu au fost asimilate şi perioadei de vechime în muncă. Acest indicator privind vechimea în muncă este folosit, spre exemplu, în cadrul salarizării cadrelor didactice în funcţie de tipul de gradaţie pe care aceştia îl au (de la debutanţi la grad cinci).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.