Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pauliuc: Trebuie extins şi corect finanţat programul de analize medicale pentru nou născuţi

arhiva personala
Pauliuc Nicoleta

Senatoare PNL Nicoleta Pauliuc susţine extinderea şi finanţarea programelor de screening neonatal şi de analize morfologice complexe prenatale.

Demografia ne va lovi mult mai tare în moalele capului decât orice criză economică în anii ce vor veni. În cheia aceasta aş pune problema când vine vorba de extinderea programelor de screening neonatal în România. Beneficiile sunt două la număr: Pe de o parte, poate dacă introducem pe scară largă aceste programe, reuşim să părăsim acel loc nedorit când vine vorba de mortalitatea infantilă Pe de altă parte, poate fi un element de încurajare a natalităţii dacă oferim programe de screening lărgite pentru toţi nou-născuţii. Aş merge chiar mai departe şi aş spune că toate morfologiile trebuie să fie gratuite şi toate investigaţiile de tip testare prenatală (dublu test, Harmony, Panorama, NIPT, Veracity), nu doar amniocentezele. Când vom ajunge în acest punct, putem să le spunem femeilor din România: faceţi copii. Statul vă susţine, vă garantează dreptul la sănătate şi vouă şi copiilor voştri exact cum scrie în Constituţie”, a declarat Nicoleta Pauliuc în cadrul dezbaterii „Roadmap for NBS implementation in Romania” organizate de Centrul pentru Inovație în Medicină

Şefa Comisiei de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională susţine că este o chestiune de siguranţă naţională în sens extins. De altfel, în 2020, Parlamentul a validat Strategia Naţională de Apărare a Ţării până în 2024 care, la capitolul riscuri, vorbeşte despre „accentuarea declinului demografic”.

„În urmă cu două zile, o ştire a făcut turul tuturor mass media de pe globul pământesc: a fost depăşită cifra de 8 miliarde de locuitori pe Terra. În timp ce, pe televizoarele de la noi, se vorbea despre faptul că planeta nu poate susţine peste 10 miliarde de locuitori, eu stăteam şi mă gândeam că principala problemă cu care se confruntă România este cea de sens opus: o scădere semnificativă a natalităţii. Conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, numărul nou născuţilor înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 180.735, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent. Faţă de anul 2020, în anul 2021, s-au înregistrat cu 21.114 mai puţini copii. Situaţia este dramatică dacă reuşim să cuplăm această cifră cu mortalitatea de 334.910 persoane (raportată tot de INS). Am pierdut aproape 160.000 de români net – sunt oraşe mari din ţară (Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş) care au oficial mai puţini locuitori decât acest număr. Mai mult, tot conform INS, anul trecut, au murit 1.334 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani. E o cifră absolut cutremurătoare care ne plasează pe un nedorit loc 1 la nivelul UE raportat la un milion de locuitori”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea liberală susţine că, pe lângă sprijinul acordat persoanelor cu probleme de fertilitate să aibă copii, Ministerul Familiei, tineretului și egalității de șanse ar trebuie să identifice surse de finanţare pentru toate tipurile de screening prenatal şi neonatal de care să beneficieze toţi copiii născuţi în România, nu doar cei proveniţi din familii înstărite.

Ştiu foarte bine faptul că, în marile oraşe, spitalele private oferă pachete de screening (metabolic, auditiv, pentru fibroză chistică, pentru amiotrofie musculară spinală sau sindroame cromozomiale) foarte amănunţite pentru bebeluşi contracost. Şi ştiu că doar cei cu dare de mână cumpără aceste servicii. Or, eu sunt de părere că ar trebui să facem eforturi ca statul să susţină toate aceste metode de anamneză prin alocări suplimentare de fonduri. Slavă Domnului, acestea pot fi făcute şi la stat, şi la privat, iar de laboratoare nu ducem lipsă”, a concluzionat Pauliuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.