Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe ce au cheltuit partidele banii publici alocați în primele nouă luni ale anului 2023

AEP
sigla AEP

În primele nouă luni ale lui 2023, principalele partide politice din România au cheltuit cei mai mulți bani din subvențiile de la stat pentru presă și propagandă, arată un raport al Autorității Electorale din România, citit de Europa Liberă și preluat de Rador Radio România.

Potrivit raportului Autorității Electorale din România (AEP), obținut de Europa Liberă, Partidul Social Democrat (PSD) a primit pentru ianuarie - septembrie 2023 subvenție de 76,3 milioane de lei și a cheltuit peste 62 de milioane de lei. Peste două treimi (67,42%) din cheltuielile PSD au fost pentru presă și propagandă. Aproximativ 9% din banii primiți de PSD au mers la sondaje de opinie, iar 8% la consultanța politică.

Partidul Național Liberal (PNL) a primit 57,6 milioane de lei și a cheltuit peste 50 de milioane de lei, bani din subvențiile de la bugetul de stat. 67% din bani au fost cheltuiți pentru presă și propagandă.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a avut venituri din fonduri publice de 2,5 milioane de lei și cheltuieli de 4,3 milioane de lei. Un sfert din banii cheltuiți (24,23%) în perioada ianuarie-septembrie 2023 au fost dedicați presei și propagandei. PMP a folosit 22,37% din bani pentru producția și difuzarea de spoturi publicitare.

Uniunea Salvați România (USR) a primit subvenții de 31 de milioane de lei și a avut cheltuieli de 33,8 milioane de lei. Pentru presă și propagandă, USR a cheltuit o treime (31,89%), iar pentru personal - 22,4%.

Veniturile din bani publici primite de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au fost, în primele nouă luni ale anului, 13,7 milioane de lei. Cheltuielile sunt mai mari: 18,6 milioane lei. Raportul AEP arată că cei mai mulți bani primiți de AUR- 63,70% - au fost folosiți pentru investiții în bunuri mobile și imobile. De asemenea, 17,72% din cheltuielile AUR au fost făcute pentru organizarea de activități cu caracter politic.

Fiind un partid mic, Pro România a avut printre cele mai mici venituri din bani publici și, prin urmare, și cheltuieli pe măsură: 4,9 milioane de lei, respectiv 2,2 milioane lei. Iar banii, aproape toți (95,36%), au fost folosiți pentru a plăti onorariile avocaților, executorilor și experților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.