Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe ce dă Guvernul aproape 20 de milioane de euro: Anunţ de la Ministerul Finanţelor

ministerul finantelor

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va aloca temporar o sumă de 19.038.000 de euro din venituri din privatizare în vederea efectuării plăţii solicitate de către Fondul European de Investiţii (FEI), potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat luni pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE). "În scopul asigurării necesarului de finanţare al Autorităţii de management pentru Programul Operaţional Iniţiativa pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, finanţat din fonduri europene structurale şi de investiţii, denumit în continuare POIIMM, aferent lunii aprilie a anului 2017, se aprobă alocarea temporară din venituri din privatizare de către Ministerul Finanţelor Publice a sumei de 19.038.000 euro, aferentă instrumentelor financiare finanţate din fonduri europene, în vederea efectuării plăţii solicitată de către Fondul European de Investiţii prin cererea de plată", se spune în proiectul de HG aflat în consultare publică.

Citeşte şi: Explicaţii 'marca Băsescu' ale ministrului Finanţelor:Viscolul e de vină pentru investiţiile scăzute

Conform proiectului, ordonatorul principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru POIIMM este MDRAPFE. Procentul de 90 % din suma alocată Autorităţii de management pentru POIIMM din venituri din privatizare şi utilizată, în valoarea de 17.134.200 euro, va fi rambursată MFP, în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de către Comisia Europeană, până la 29 noiembrie 2017. Totodată, diferenţa de 10% din suma alocată Autorităţii de management pentru POIIMM din venituri din privatizare şi utilizată, în valoarea de 1.903.800 euro, va fi rambursată MFP, în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de către Comisia Europeană, până la 30 iunie 2018, se mai arată în proiectul de HG, conform Agerpres.

Conform notei de fundamentare a proiectului, "în contextul crizei economice şi al obiectivelor majore de relansare a economiei şi reluare a dezvoltării sustenabile, Guvernul României urmăreşte, ca prioritate strategică fundamentală, utilizarea instrumentelor financiare finanţate din Fonduri Europene Structurale şi de Investiţii (FESI), alocate României în perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Programului Operaţional Iniţiativa pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (POIIMM)".

Citeşte şi: Probleme la nivel înalt: Cum a încurcat-o prinţul Charles pe Theresa May

POIIMM este Programul Operaţional implementat în România pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare prin implementarea instrumentului de garantare neplafonată. Comisia Europeană a adoptat pe 23 martie 2016 POIIMM, gestionat de către MDRAPFE, în calitate de autoritate de management, iar în 20 octombrie 2016 a fost semnat Acordul de Finanţare între România şi Fondul European de Investiţii (FEI). FEI a depus în 26 ianuarie 2017, la Autoritatea de Management pentru POIIMM, cererea de plată de 19.038.000 euro, reprezentând fonduri europene (FEDR), care se vor aloca din venituri din privatizare. În termen de 90 zile calendaristice de la data la care FEI depune cererea de plată, Autoritatea de Management pentru POIIMM trebuie să efectueze plata, astfel că data scadentă pentru efectuarea acesteia va fi 26 aprilie 2017. De la data scadentă şi până la data plăţii efective, la suma neplătită sau restantă se va adăuga dobânda în procent de 2% pe an, mai mare decât EURIBOR, se mai arată în nota de fundamentare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.