Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe cine a ales Dragnea să fie ambasador în Israel: Diplomat de carieră, şcolit la SRI

Israeli Missions Around The World
romania israel

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis la Cotroceni propunerea pentru funcţia de ambasador al României în Israel. Numele nu a fost făcut public înainte ca preşedintele să-şi dea acordul. Potrivit unor surse politice şi diplomatice, propunerea este Monica Gheorghiţă, în prezent secretar de stat în MAE.

Potrivit surselor politice, Gheorghiţă a fost aleasă chiar de Liviu Dragnea pentru această funcţie. Liderul PSD afirma la Congresul din 10 martie că România trebuie să trimită de urgenţă ambasador în Israel. Viitoarea ambasadoare a lucrat la Cancelaria premierului Adrian Năstase înainte de a fi angajată la MAE. Ca un detaliu interesant, Monica Gheorghiţă are un doctorat la Academia SRI.

content-image

Biografia viitoarei ambasadoare, aşa cum apare pe site-ul MAE:

Monica Dorina Gheorghiță a fost numită în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Globale la 18 ianuarie 2017. Este diplomat de carieră și lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din anul 2005. Anterior, a lucrat ca expert în cadrul Guvernului României/Cancelaria Primului Ministru.

Pe parcursul carierei diplomatice, a activat în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (2005-2006) și al Direcției Generale Afaceri Juridice (2007-2009). În perioada 2009-2010, a fost consilier al ministrului afacerilor externe. Între anii 2010-2016, și-a desfășurat activitatea la Direcția Asia-Pacific, unde a coordonat succesiv, atât dosare ale relațiilor bilaterale ale României cu state asiatice, cât și componenta de diplomație multilaterală subsumată acestui spațiu. În perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, a deținut funcția de director al Direcției Asia – Pacific.

Este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, promoția 2003, și a Institutului de Drept al Afacerilor și al Cooperării Internaționale Nicolae Titulescu-Henri Capitant (studii postuniversitare în limba franceză), în cadrul aceleiași universități (2005). A fost primul diplomat român acceptat în cadrul Foreign Service Programme, organizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, ca bursier Chevening (studii postuniversitare, 2006-2007). Deține un master în domeniul relațiilor internaționale, analiza și soluționarea conflictelor (SNSPA, 2008). În 2012, obține titlul de doctor în științe militare și informații în cadrul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, sub îndrumarea prof. univ. Cristian Troncotă. În perioada 2014-2015, a urmat studii postdoctorale la Academia Română, Institutul de Economie Mondială.

Vorbește fluent limba engleză. Are cunoștințe avansate de franceză și spaniolă și un nivel intermediar de studiu al limbilor germană și chineză.

S-a născut în 1980. Este căsătorită și are o fiică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.