Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe fondul tensiunilor crescânde, Taiwanul SIMULEAZĂ un atac din partea Chinei

Armata taiwaneză a dat startul marţi unor manevre militare de două zile care simulează un atac al Chinei, autorităţile din insulă încercând astfel să ofere noi asigurări populaţiei în contextul degradării relaţiilor cu Beijingul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Tancuri, elicoptere şi piese de artilerie sunt mobilizate pentru aceste exerciţii anuale în centrul insulei.

"Armata a luat măsuri pentru a gestiona situaţia în Strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Chen Chung-chi. "Populaţia poate să stea liniştită", a adăugat el.

Citeşte şi: China ÎNĂSPREŞTE drastic cerinţele de loialitate faţă de Partidul Comunist

Manevrele simulează o situaţie în care nave chineze ar trece de linia mediană a fâşiei de mare care separă insula de China.

Taiwanul este despărţit politic de restul Chinei de la sfârşitul războiului civil din 1949. Insula se autoguvernează, însă nu este recunoscută de către ONU.

China interzice astfel oricărei ţări cu care ea are relaţii diplomatice să aibă simultan relaţii cu Taiwanul: este principiul 'Chinei unice'.

Exerciţiile Taiwanului survin la o zi după trecerea prin strâmtoare a singurului portavion chinez, interpretată ca o demonstraţie de forţă a Beijingului într-un context de tensiuni diplomatice, la scurt timp după trecerea prin SUA a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid ostil Beijingului.

Într-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal apărut săptămâna trecută, Donald Trump a spus că este pregătit să pună sub semnul întrebării acest principiu al 'Chinei unice'.

Citeşte şi: Scandal de SPIONAJ. SUA au încercat să-l recruteze pe numărul doi al Ambasadei Rusiei

Trump a ameninţat încă de la mijlocul lunii decembrie că nu va mai recunoaşte acest principiu, care a fost totuşi respectat de către SUA din 1979, când Washingtonul a rupt legăturile oficiale cu Taiwanul.

Beijingul s-a alarmat după venirea la Casa Albă a miliardarului. La începutul lunii decembrie, Trump a încălcat tradiţia de patru decenii a politicii americane şi a discutat telefonic cu Tsai Ing-wen, în contextul în care China interzice orice contact oficiale între partenerii săi străini şi liderii Taiwanului.

China nu a renunţat niciodată la posibilitatea de a recurge la forţă pentru a restabili suveranitate asupra insulei, separată politic de Continent din 1949, notează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.