Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe Glob: Cum l-a capturat Sean Penn pe marele traficant de droguri ”El Chapo”? Cozile la hârtie igienică ar putea să dispară în Venezuela. ”Damele de front” vor primi compensații din Japonia.

globe

Sclavele sexuale din al Doilea Război Mondial vor fi compensate de Japonia

Coreea de Sud și Japonia au ajuns la un acord la sfârșitul anului trecut în privința ”damelor de front” pe care statul japonez le-a folosit în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a elibera tensiunea sexuală a soldaților implicați în conflagrația de la Oceanul Pacific. Este vorba de 100-200.000 de femei, în mare parte provenite din Coreea și China, forțate de trupele japoneze să se prostitueze în diverse stabilimente amenajate în teatrele de război. Numărul exact este dificil de determinat, deoarece comandamentele militare japoneze au distrus arhivele cu documente în momentul în care Japonia a fost înfrântă de trupele aliate. Mai există puține supraviețuitoare ale calvarului trăit în anii 40 ai secolului trecut. Statul japonez a negat o lungă perioadă implicarea într-o asemenea acțiune de recrutare forțată și sistematică de tinere asiatice care să asigure ”confortul” militarilor japonezi mobilizați pe front. Numele sub care sunt cunoscute în Coreea este acela de ”comfort women”. În 1991, Kim Hak, una din victimele din Coreea de Sud, a avut curajul să iasă din rând și să povestească supliciul prin care a trecut. La Seul au avut loc proteste la începutului acestui an împotriva acordului încheiat de Coreea de Sud. Acordul prevede ca premierul nipon să ceară scuze public tuturor victimelor sclaviei sexuale din cel de-al doilea război mondial și înființarea unei fundații pentru victime cu o sumă de 8,3 milioane de dolari.

”El Chapo” prins în Mexic. Cum a contribuit Sean Penn?

Actorul Sean Penn publică un interviu în revista Rolling Stone cu Joaquin ”El Chapo” Guzman, celebrul traficant de droguri mexican, care a evadat pentru a doua oară în vara anului trecut din închisoarea de maximă securitate Altiplano informează BBC. Guzman a fost prins, se pare, cu ajutorul ”neintenționat” al lui Penn, care s-a întâlnit cu Guzman într-o locație secretă din Mexic. Procurorul General al Mexicului Arely Gomez a confirmat că prinderea lui ”El Chapo” a fost facilitată de intențiile acestuia de a realiza un film autobiografic, în acest sens celebrul traficant contactând prin intermediari actori și producători de film. Guzman este cel mai căutat traficant de droguri din lume. A fost prins a treia oară după ce a evadat de două ori din închisoare. SUA au cerut extrădarea acestuia pentru fapte comise pe teritoriul nord-american, dar autoritățile mexicane au refuzat. Guzman încearcă să evite o extrădare în SUA, deoarece aici ar putea primi închisoare pe viață.

Noua putere anti-Maduro din Venezuela se pregătește de liberalizare

În Venezuela, una din ultimele dictaturi de stângă din America de Sud, Opoziția a câștigat ultimul scrutin parlamentar în mod covârșitor (112 locuri din cele 164), în ciuda amenințărilor președintelui Maduro, continuatorul lui Chavez în funcția supremă în stat, după moartea acestuia. Venezuela se confruntă cu o criză economică și socială profundă, care a dus la o penurie fără precedent, generată de controlul prețurilor la nivel guvernamental. Lipsa unor produse de bază, precum hârtia igienică, a fost consecința politicilor de control centralizat al prețurilor inițiate de Hugo Chavez și continuate de Nicolas Maduro. Latinmaerican Post crede că MUD (partidul de Opoziție ajuns acum la putere) are de înfruntat patru mari provocări: eliminarea controlului prețurilor, eliminarea controlului pe moneda națională și pe capital, deschidereaa frontierei cu Columbia și reforma constituțională. Reformele nu vor putea fi realizate atât de simplu, întrucât aparatul format din loialii politicii lui Chavez este încă puternic, chiar dacă nu mai are legitimitatea dată prin alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.