Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe holurile Parlamentului se vorbește despre sesizarea DNA: un mare șef ar putea ajunge în fața procurorilor

Sigla DNA

Pe holurile Parlamentului se vorbește despre o potențială sesizare a DNA, după un raport care îl incriminează pe șeful Consiliului Concurenței. Senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice a Senatului, a susținut, miercuri, că Bogdan Marius Chirițoiu, are motive personale pentru care nu se prezintă la audierile la care a fost invitat de această comisie, respectiv ascunderea unui raport, despre care Zamfir consideră că ar trebui verificat de către DNA.

Citește și: SURSE - După Mihai Tudose, un alt fost premier PSD ar trece în barca lui Victor Ponta

„În legătură cu investigația aceea (privind manipularea ROBOR, investigată între 2008 și 2011, de Autoritatea de Concurență și închisă în 2013 - n.red.), din anul 2013, am solicitat prezența președintelui Consiliului Concurenței, care evită, de o bună bucată de vreme, să vină în fața Comisiei și are și motive personale să evite această prezență în fața noastră”, a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir, în cadrul unei ședințe a Comisiei economice a Senatului.

De asemenea, ca urmare a raportului asupra sistemului bancar închis în 2013 de Consiliul Concurenței, președintele Comisiei economice a Senatului l-a invitat, miercuri, la audieri și pe Nathaniel Cornoiu-Jitărașu, care este inspector de competiție la Consiliul Concurenței începând cu noiembrie 2007. Acest inspector l-a anunțat telefonic pe Zamfir că nu poate participa la audierea de miercuri, deoarece nu are mandat din partea președintelui Consiliului Concurenței. Senatorul ALDE a susținut că interzirea participării la audiere a lui Jitărașu reprezintă „cu adevărat un abuz al președintelui Consiliului Concurenței”.

În plus, senatorul ALDE a susținut miercuri că raportul privind manipularea ROBOR din 2008 a fost ținut la sertar timp de doi ani, „cu mari emoții”, de către președintele Consiliului Concurenței.

„De ce spun cu mari emoții? A existat o persoană acolo, îl cheamă Nathaniel Cornoiu-Jitărașu, inspector de concurență, un om onest, care, făcând un contra raport la acel raport, i-a sesizat domnului președinte Chirițoiu următorul lucru: «Prin prezenta, vă aduc la cunoștință că prezentul raport are încâlcări repetate și grave ale legii în investigația Consiliul Concurenței pe piața produselor și serviciilor bancare, care atrag nulitatea absolută a pseudo raportului de investigație din 30 iunie 2011, fiind imperios necesară respingerea acestuia din urmă, precum și refacerea integrală a aceluiași act administrativ». (...) Domnul Jitărașu spune niște lucruri care pe mine mă îngrijorează. Domnul Jitărașu chiar îi cere președintelui Consiliului Concurenței să sesizeze Direcția Națională Anticorupție în legătură cu faptele din acel raport”, a precizat Zamfir.

De asemenea, senatorul ALDE a prezentante alte extrase din raportul lui Jiterașu care fac referire la următoarele deficiențe pe care le consideră grave: nestabilirea cu precizie a situației de fapt, lipsa practicilor administrative, neutilizarea jurisprudenței etc.

„Sunt foarte multe lucruri pe care le spune aici domnul Jitărașu. (...) Faptul că cineva din cadrul Consiliului Concurenței vorbește despre faptul că, în acel raport, despre care BNR spune că este un raport care s-a închis așa, se ascund probe incriminatorii, nu se citesc actele, alterarea unui înscris oficial, când discutăm despre așa lucruri, iar președintele Consiliului Concurenței sesizat despre așa lucruri nu numai că nu trimite la DNA sesizările acestui inspector, ci le îngroapă - pur și simplu, schimbă procedura și închide acest raport -, cred că nu putem lăsa lucrurile acestea așa. Trebuie să atragă sancțiuni ale președintelui Consiliului Concurenței”, a mai susținut Zamfir.

În acest context, președintele Comisiei economice a Senatului a susținut că este nevoie ca la audieri să fie chemați și alți inspectori sau reprezentanți din instituțiile publice, deoarece aceștia pot furniza și alte detalii despre rapoartele întocmite și despre investigațiile realizate.

„Iată cum s-a închis (raportul n.red.): ascunzându-se documente oficiale, falsificându-se probe. Ori pe mine personal, mă deranjează faptul că: am vreo dovadă că practica aceasta nu continuă,? că Banca Națională nu continuă să manipuleze ROBOR-ul? Atunci a făcut-o. Atunci a făcut-o în jos. Ce garanții am eu că acum nu o face în sus?”, a concluzionat Zamfir.

Cu toate acestea, senatorul ALDE a menționat că faptele pentru care l-a acuzat pe președintele Consiliului Concurenței s-au prescis.

De asemenea, președintele Comisiei economice a Senatului a anunțat că va prezenta, în zilele următoare, costurile și scopul deplasărilor făcute de președintele Consiliului Concurenței, pe care l-a numit „globetrotter”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.