Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe modelul Greciei și Bulgariei, Polonia își consolidează granițele cu senzori de mişcare şi camere video

Agerpres
granita gard polonia belarus

Polonia intenţionează să-şi consolideze frontiera cu un sistem de senzori de mişcare şi camere, după modelul graniţei Greciei cu Turcia, a anunţat ministrul polonez de interne în comentarii publicate luni, în timp ce ţara se confruntă cu un aflux mare de migranţi ce intră din Belarus, relatează Reuters, citat de agerpres.

În august, Polonia a început să construiască un gard din sârmă ghimpată la frontiera sa cu Belarus pentru a opri trecerile ilegale ale frontierei, în ciuda criticilor că unii migranţi au fost trataţi inuman. Noile adăugiri ar consolida controlul frontierei ca parte a unei bariere permanente.

"Construim un perimetru - un sistem de senzori de mişcare cu camere termice - care arată imediat şi precis unde se adună oamenii", a declarat ministrul de interne Mariusz Kaminski într-un interviu acordat revistei de dreapta poloneze Sieci.

El a adăugat că o decizie politică a fost luată pentru asigurarea unei finanţări adecvate a iniţiativei şi că noua consolidare a frontierei va fi similară cu cea de la graniţa greco-turcă, inspirată de asemenea după modelul celei dintre Ungaria şi Serbia.

Grecia testează un sistem de supraveghere automată high-tech la frontiera sa terestră cu Turcia în regiunea nord-estică Evros ce a fost finalizat în august şi autorităţile se aşteaptă să intre în vigoare la sfârşitul anului. Sistemul include camere, drone, senzori de mişcare şi radare care furnizează informaţii pentru două turnuri de supraveghere a frontierei.

Polonia, cel mai mare membru estic al Uniunii Europene cu unul dintre cele mai ample servicii de grăniceri din Europa, încearcă de ceva timp să investească în noi tehnologii pentru a monitoriza mai bine frontiera.

Varşovia s-a confruntat cu critici pentru ceea ce multe ONG-uri numesc returnări ilegale de migranţi ce intră în Polonia din Belarus şi pentru că nu oferă adăpost adecvat şi sprijin celor deja în ţară.

Ungaria, care s-a confruntat de asemenea cu un val de critici din cauza tratamentului aplicat migranţilor, foloseşte o barieră - un gard de sârmă din oţel - înarmată cu senzori de temperatură, camere, reflectoare şi difuzoare ce răsună în mai multe limbi.

Ţara a fost un principal punct de trecere pentru sute de mii de persoane în drum spre vestul Europei la apogeul crizei migranţilor în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.