Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peștera în sare Malham din Israel este cea mai lungă formațiune de acest tip din lume

http://www.mediafax.ro
copii thailanda pestera

Peștera în sare Malham din Israel este cea mai lungă formațiune de acest tip din lume, spun cercetătorii evrei, care, în ultimii doi ani, au cartografiat situl cu o lungime de peste zece kilometri, potrivit apnews.com, relatează mediafax.

Peștera se află în apropiere de Marea Moartă, aproape de locul unde, potrivit Bibliei, soția lui Lot s-ar fi transformat într-un stâlp de sare. În viitor, lungimea peșterii ar putea crește, sub acțiunea ploilor.

Noile descoperiri arată că Malham este mai mare decât Namakdan, peștera din Iran care deținea anterior recordul pentru lungime, în urma unor cercetări efectuate de experți cehi și iranieni, în 2006.

Noua expediție a fost condusă de Boaz Langford, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, și Antoniya Vlaikova, cercetătoare bulgară și membră a Federației de Speologie Europene. Ei au fost ajutați de mai mulți voluntari internaționali. Cei doi plănuiesc să publice o hartă a peșterii într-o revistă de profil în lunile viitoare.

Procesul de datare cu carbon radioactiv a arătat că peștera s-a format în urmă cu aproximativ 7.000 de ani, fiind o formațiune relativ nouă în opinia speologilor. Geologul Amos Frumkin spune că procesul de formare al peșterii le-a oferit cercetătorilor informații cu privire la climatul regiunii din ultimele șapte milenii și despre felul în care a influențat apariția civilizațiilor.

Ierihon, una dintre cele mai vechi așezări urbane din lume și un epicentru al dezvoltării agriculturii, se află la 80 de kilometri la nord de peștera Malham.

Frumkin a explicat că solubilitatea sării permite schimbărilor climatice să își pună amprenta asupra peșterii, ceea ce înseamnă că o creștere a volumului precipitațiilor și a nivelului Mării Moarte va schimba morfologia acesteia.

Geologul a mai susținut că, deși expediția a fost încheiată, există zone ale peșterii care nu au fost încă explorate. Frumkin se referă aici la nivelurile superioare, "care nu au fost cercetate încă pentru că este dificil de ajuns la ele".

Peșterile în sare sunt considerate obiective geologice rare. Sarea este un material extrem de solubil, ceea ce înseamnă că sedimentele nu pot supraviețui mult timp la suprafață. Nu există multe peșteri care să fie mai lungi de un kilometru, iar zonele în care apar sunt foarte aride.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.