Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedeapsa cu moartea aprinde PE

ghilotina

Dreptul unei tari de a dezbate asupra reintroducerii pedeapsa cu moartea a provocat reacţii aprinse din partea unora dintre aleşii europeni, relatează AFP.

Subiectul a fost ridicat de premierul ungar Viktor Orban, care a apărat marţi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în numele libertăţii de expresie, dreptul ţării sale de a discuta pe marginea pedepsei cu moartea.

'Ungaria nu a semnat niciun acord privitor la lucrurile despre care putem vorbi sau nu', a spus Orban, subliniind că chestiunea pedepsei capitale nu ar trebui să fie un 'tabu'.

El a suscitat un val de reacţii în Europa la finalul lui aprilie, apreciind că chestiunea pedepsei cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria chiar după ieşirea din comunism, ar trebui readusă pe 'ordinea de zi'.

Comisia Europeană a reacţionat şi a reamintit că abolirea pedepsei cu moartea este 'o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE' şi pentru a rămâne în blocul comunitar.

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a subliniat de altfel marţi, în prezenţa lui Orban, că 'reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului' fondator al UE, respectiv la sancţiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, 'nu vom ezita nicio secundă' să declanşăm această procedură, a avertizat el.

'Nu totul este scris în marmură, sunt reguli scrise de om şi nu de Dumnezeu deci ele pot fi modificate', a replicat Orban. 'Ne vom bate pentru această libertate fundamentală care este libertatea de a gândi', a insistat prim-ministrul de la Budapesta.

Cu excepţia notabilă a conservatorilor din grupul majoritar PPE (al cărui membru este formaţiunea lui Orban, FIDESZ), aleşii europeni au rezervat o primire foarte critică acestui discurs.

'Vă antrenaţi ţara într-o derivă autocratică total incompatibilă cu valorile noastre umaniste şi democratice europene', a spus fostul şef al diplomaţiei belgiene şi fost comisar european, Louis Michel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.