Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedepse de peste 15 ani pentru trei presupuşi complici într-un proiect de atentat în Franţa contra opoziţiei iraniene

Facebook
Franta justitie

Pedepse mergând de la 15 ani la 18 ani de închisoare au fost cerute miercuri în faţa Curţii de Apel din Anvers (nordul Belgiei) pentru trei presupuşi complici într-un proiect de atentat care ar fi vizat, în 2018, o demonstraţie a iranienilor aflaţi în exil în Franţa, transmite AFP.

Principalul protagonist al acestui dosar, diplomatul iranian Assadollah Assadi (49 de ani), nu este vizat de acest nou proces.

Assadi nu a dorit să facă apel la condamnarea sa în primă instanţă la 20 de ani de închisoare, pedeapsa cerută de Parchetul federal belgian. În luna februarie, tribunalul din Anvers l-a condamnat pe Assadollah Assadi pentru implicare într-o grupare teroristă, instanţa nerecunoscând imunitatea diplomatică pretinsă de acesta.

Pentru fiecare dintre ceilalţi trei acuzaţi în acest dosar, Nasimeh Naami, Amir Saadouni şi Mehrdad Arefani, încarceraţi de asemenea în Belgia şi judecaţi pentru ''tentativă de asasinat terorist'', reprezentantul acuzării a cerut confirmarea pedepsei pronunţate în primă instanţă.

Acuzarea a solicitat 18 ani de închisoare contra lui Nasimeh Naami şi 15 ani de închisoare împotriva soţului acesteia, Amir Saadouni. Acest cuplu de belgieni de origine iraniană, care locuia în regiunea Anvers, a fost arestat pe 30 iunie 2018 în apropiere de Bruxelles, în automobilul său fiind găsite 500 de grame de explozibil TATP şi un detonator.

Ancheta a arătat că în aceeaşi seară un atentat cu bombă urma să vizeze în localitatea franceză Villepinte, din apropierea Parisului, ampla reuniune anuală a Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (NCRI), o coaliţie a opozanţilor regimului de la Teheran, având drept componentă principală organizaţia Mujahedinii Poporului.

Potrivit acuzării, cuplul Naami-Saadouni urma să fie întâmpinat la reuniune de un al treilea complice, Mehrdad Arefani, de asemenea cetăţean belgian de origine iraniană. Împotriva acestuia procurorii au cerut miercuri o pedeapsă de 17 ani de închisoare, ceea ce corespunde cu condamnarea anunţată în februarie.

Prezentat de procurori drept coordonatorul proiectului, Assadollah Assadi era la data comiterii faptelor ambasadorul Iranului la Viena, potrivit Agerpres.ro.

Bărbatul ar fi angajat al Ministerului iranian pentru Informaţii Publice (MOIS), care se ocupă de monitorizarea şi combaterea grupărilor de opoziţie în interiorul şi exteriorul Iranului. În acest context, există o mare probabilitate ca planurile pentru atac să se fi bazat pe un ordin guvernamental direct de la Teheran. Assadollah Assadi a fost arestat în landul german Bavaria la 1 iulie 2018, unde el nu mai beneficia de imunitate, şi la scurt timp a fost predat Belgiei, decizie contra căreia guvernul iranian a protestat vehement.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.