Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedepse mai ASPRE: Ce infracţiune va avea sancţiuni similare cu cele pentru CRIMĂ

inchisoare puscarie gratii

Pedeapsa pentru viol ar putea deveni similară celei pentru crimă, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat, care prevede înăsprirea pedepselor pentru viol, în scopul scăderii numărului acestor infracţiuni şi sporirea protecţiei victimelor.

Citeşte şi: Dublu ASASINAT în Capitală: Fiul unui DIPLOMAT şi-a UCIS iubita şi un vecin, în scara blocului. Ce au descoperit anchetatorii

"Raportul sexual (...) cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte, cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi", potrivit proiectului de lege pentru modificarea articolelor 218 şi 219 din Codul penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat.

Pedeapsa este detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi atunci când: victima se află în îngrijorea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului; victima este rudă în line directă, frate sau soră, victima nu a împlinit vârsta de 16 ani, fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice, fapta avut ca urmare vătămarea corporală, fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, potrivit sursei citate.

Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detenţiune pe viaţă şi interzicerea unor drepturi, se arată în proiectul de lege citat de MEDIAFAX.

Prin acest proiect legislativ pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă, susţine Tudor Ciuhodarul, în expunerea de motive.

"Acest proiect de lege prevede înăsprirea pedepselor pentru viol având ca obiectiv scăderea numărului acestor infracţiuni şi protecţia victimelor. Prin aceste proiect legislativ pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă", se arată în expunerea de motive.

Deputatul PSD afirmă că, în România, au loc anual peste 2.500 de violuri.

"Conform statisticilor Poliţiei Române, un viol are loc la fiecare patru ore. Deşi statisticile oficiale indică o creştere a numărului de infracţiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod. Actuala lege validează ideea conform căreia violul e o infracţiune minoră şi nu descurajează producerea unor astfel de fapte abominabile şi nici nu asigura protecţie victimei", spune social-democratul.

În aceste condiţii nu este o surpriză că numărul dosarelor legate de abuzurile sexuale "a explodat", adaugă deputatul PSD, amintind că Iaşul şi Vasluiul ocupă primele două locuri, iar în 2014 doar în Iaşi numărul de dosare legate de abuzurile sexuale a depăşit de cinci ori media naţională.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prima cameră sesizată, în data de 22 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.