Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pelerinii au început deja să sosească la Iași să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, deși mai sunt câteva zile până în 14 octombrie

parascheva[1]

Pelerinii au început deja să sosească la Iași să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, deși mai sunt câteva zile până în 14 octombrie. În curtea Catedralei Mitropolitane a fost montat catafalcul pe care va fi așezată racla cu moaștele Sfintei, anunțăMEDIAFAX.

A mai rămas o săptămână până când Iaşul se transformă în capitala ortodoxiei româneşti, la fel ca în fiecare mijloc de octombrie. Chiar şi aşa, în curtea Catedralei Mitropolitane intră grupuri de oameni care vin să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, chiar dacă racla încă nu a fost scoasă spre închinare.

Citește și: Elena Udrea iese la rampă! Ce se întâmplă, de fapt, cu Alina Bica

Luni după-amiază, zeci de persoane din Galaţi aşteptau cu buchete de busuioc în mână să ajungă la raclă.

„Am venit în pelerinaj, suntem mai mulţi, am venit cu un autocar de 55 de persoane şi am venit să ne închinăm, să ne rugăm la Cuvioasa Parascheva", a spus Ioana, o femeie venită din Galaţi.

„Ne rugăm pentru sănătate, copii, că sunt plecaţi. Mai bine venim acuma, că stau liniştită, merg mai bine, decât să mă cert cu lumea că se bagă înainte mea. Am stat puţin, să zic o oră", a povestit o altă femeie.

„Este benefică vizita la Sfânta. E al treilea an de când vin. Am simţit şi la copii ajutor în casă... Ne rugăm, îi aducem o mână de busuioc şi noi plecăm cu sufletul mulţumit de aici", a spus Rodica, o femeie venită şi ea tot din Galaţi.

În curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi pregătirile pentru Hramul Cuvioasei Parascheva sunt în toi. Catafalcul pe care urmează a fi aşezată spre închinare racla cu moaştele Sfintei a fost deja montat, iar butoaiele cu aghiasmă au fost şi ele puse la locul lor.

Au apărut şi primele corturi pentru comercianţii de obiecte bisericeşti şi primele vânzătoare de busuioc şi flori de toamnă. Şi, după mai bine de 20 de ani de când au început lucrările de reabilitare, Catedrala Mitropolitană din Iaşi nu mai este înconjurată de schele.

„Aşteptăm pelerinii să ne treacă pragul şi anul acesta. La Mitropolie ne-am organizat cât am putut noi mai bine. Vom veni în sprijinul celor care stau la rând, în special pe timpul nopţii, cu ceai cald, pachete. Vor fi voluntari pentru a veni şi din punct de vedere misionar şi pastoral în întâmpinarea pelerinilor. Nădăjduim ca lucrurile să meargă bine. Ne bazăm şi pe sprijinul celorlate instituţii care au atribuţii specifice în buna organizare. (…) 22 de ani au fost schele pe faţada Catedralei. Anul acesta, aşa cum se poate observa, nu mai sunt. Catedrala poate fi admirată din orice unghi. Se poate admira frumuseţea, solemnitatea şi suntem convinşi că şi acest aspect aduce un plus anul acesta la hram", a declarat Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Citește și: Fiul lui Mihai Șora intră în forță în războiul momentului: ‘A fost obligat să lucreze’

Anul acesta, la Hramul Cuvioasei Parascheva vor fi aduse din Corfu şi aşezate spre închinare şi moaştele Sfântului Spiridon. Acestea vor fi aduse sâmbătă seara şi vor fi aşezate tot pe catafalc, lângă racla cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

„Sfântul Spiridon este unul dintre sfinţii cei mai cunoscuţi în ortodoxie, un sfânt foarte popular. (…) A fost păstor de oi, a rămas văduv, s-a călugărit, a fost numit episcop al Trimitundei, un om care făcea multă milostenie, era un om foarte atent cu cei nevoiaşi şi de aceea şi acum este cunoscut faptul că Sfântul acesta are obiceiul să plece din raclă, cum se zice. Dovadă este faptul că papuceii săi se tocesc şi de multe ori sunt murdari în funcţie de locurile unde a peregrinat şi mulţi stau mărturie că i-a vizitat Sfântul Spiridon şi i-a ajutat în multe situaţii grele. De aceea, credincioşii se vor putea bucura cu siguranţă foarte mult că vor putea să se închine şi la mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, nu doar la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva", a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La fel ca în ultimii ani, printre primii care vor sosi la Iaşi sunt pelerinii din Voluntari. 140 de autocare urmează să ajungă la Iaşi vineri dimineaţă.

„Cei din Voluntari vor veni. Deja ne-au transmis scrisoarea. Sunt peste 7.000 de pelerini, circa 140 de autocare. Vor fi preluaţi de Poliţia Locală, de Poliţia municipiului şi Jandarmerie pentru a se facilita trecerea lor în ziua de 11, deci vineri", a declarat Mihai Chirica, primarul orașului Iași.

Luni a avut loc şi şedinţa în cadrul căreia autoritățile au stabilit toate detaliile desfăşurării pelerinajului de la Iaşi.

„Vom avea aceleaşi efective ale Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău ca şi anul trecut, întreaga unitate. Vor mai fi colegii de la IJJ Iaşi, IPJ Iaşi, colegii de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră, Transporturi şi bineînţeles ISU Iaşi, care integrează ce înseamnă activitatea Serviciului de Ambulanţă Judeţean, a Crucii Roşii, cu tot sistemul de voluntariat pentru ajutorul persoanelor cu nevoi medicale, pentru primă urgenţă şi transportul la unităţile spitaliceşti pentru afecţiunile identificate", a spus Ion Sandu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Pe traseul pelerinilor vor fi montate garduri, distanţa pe care acestea urmează a fi desfăşurate este de aproximativ 3 kilometri.

Citește și: Informații importante despre Ion Iliescu! În ce stadiu se află fostul președinte

Anul acesta, pentru prima dată, pelerinii care stau la rând sau pe bulevarul Ştefan cel Mare vor putea urmări ce se întâmplă în curtea Catedralei pe şase ecrane ce urmează a fi montate pe traseu.

„Avem panouri video care vor fi montate pe parcursul rândului pelerinilor începând cu Ştefan cel Mare şi terminând cu strada Morilor, astfel încât, să spunem, imaginea de ansamblu să fie mai facilă pentru cei care stau la rând", a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Şi echipajele SMURD şi SAJ vor fi în misiune pe timpul pelerinajului de la Iaşi.

„Pregătirea pentru susţinerea din punct de vedere medical a acestui eveniment se face în colaborare cu Serviciul de Ambulanţă, cu Crucea Roşie şi cu spitalul care aparţine de Mitropolie. Vor exista din partea SMURD-ului în permanenţă cel puţin doi medici şi trei asistenţi. Vor exista şi voluntarii, ai noştri, alături de cei ai Crucii Roşii, şi un cort în care se vor acorda îngrijiri medicale", a precizat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană vineri dimineaţă şi atunci va începe oficial pelerinajul de la Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.