Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pelosi: Acordul Marea Britanie - SUA va fi respins dacă este afectat procesul de pace irlandez

The Weekly Standard
Nancy Pelosi

Acordul comercial pe care Administraţia Donald Trump l-ar elabora cu Marea Britanie după Brexit va fi respins de Congresul SUA dacă tratatul afectează procesul de pace din Irlanda de Nord, a avertizat miercuri Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, potrivit Mediafax.

"Orice formă va avea acest acord, nu se poate permite ca Brexitul să afecteze Acordul de pace din Vinerea Mare, inclusiv frontiera flexibilă dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord", provincie britanică, a declarat Nancy Pelosi, citată de agenţia Reuters şi de site-ul Politico.com.

"Dacă Brexit subminează Acordul din Vinerea Mare, nu va fi nicio şansă ca tratatul comercial SUA-Marea Britanie să treacă de Congres", a avertizat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui american Donald Trump, a declarat luni că Statele Unite vor susţine producerea unui Brexit fără acord şi vor facilita semnarea rapidă a unui acord comercial bilateral. Washingtonul şi Londra elaborează un acord comercial "substanţial", care până acum nu era posibil din cauza apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, a declarat la sfârşitul lunii iulie preşedintele SUA, Donald Trump, după o conversaţie prin telefon cu noul premier britanic, Boris Johnson. Orice acord comercial elaborat de Administraţia Donald Trump cu Marea Britanie va avea nevoie de aprobarea Congresului SUA. Partidul Democrat (opoziţie) are majoritate în Camera Reprezentanţilor.

Boris Johnson a admis că un acord comercial cu UE este cel mai important pentru Marea Britanie

Citește și: Bilanţul exploziei cisternei în Tanzania a ajuns la 82 de morţi

Cel mai important acord comercial pe care Marea Britanie trebuie să îl obţină este cu Uniunea Europeană, a afirmat premierul Boris Johnson, în contextul în care Administraţia Donald Trump insistă pentru un tratat cu Londra post-Brexit. "Cel mai important acord pe care trebuie să îl elaborăm este un tratat comercial cu prietenii şi partenerii noştri de peste Canalul Mânecii", a declarat Boris Johnson. "Din experienţa mea, americanii sunt într-adevăr negociatori foarte duri şi vom realiza un acord major cu ei, care va deschide oportunităţi pentru companii, în special pentru firmele din SUA specializate în servicii. Va fi o sarcină dură, dar vom reuşi", a precizat Boris Johnson.

Noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Uniunea Europeană a avertizat că va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

Ministerul irlandez de Externe a comunicat acum câteva luni: "Indiferent de Brexit, Guvernul britanic va avea permanent responsabilităţi, în calitatea de co-garant al Acordului din Vinerea Mare, pentru a se asigura că, inclusiv în lipsa unui acord, nu vor fi reinstituite controale la frontieră. Noi nu vom accepta frontieră pe insulă şi, prin urmare, nu facem planuri pentru acest scenariu". Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să afecteze modul de implementare a Acordului din Vinerea Mare (semnat în 1998), care a permis încheierea conflictului nord-irlandez.

În ultimii ani, numeroşi politicieni britanici au cerut organizarea unui nou referendum privind apartenenţa la UE. Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independenţa. Foştii premieri Tony Blair şi John Major au atras atenţia că eventuala ieşire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia. "Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. "Votul în favoarea ieşirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.