Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagon: Raidurile de tip comando vor continua în Irak

nato soldati

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, se aşteaptă să se desfăşoare şi alte raiduri în Irak contra grupării Statul Islamic cum a fost cel de joi, la care au participat trupe americane şi kurde într-o operaţiune la sol, a afirmat el vineri, citat de AFP. 

"Mă aştept să facem mai multe raiduri de acest gen", a declarat Ashton Carter într-o conferinţă de presă la Pentagon. 

Această operaţiune a permis "salvarea vieţilor" a 70 de prizonieri şi culegerea "unor informaţii preţioase", a subliniat el. 

Operaţiunea, în cursul căreia un soldat american a fost ucis, diferă complet de modul obişnuit de acţiune a forţelor SUA în Irak, al căror rol este de a oferi consultanţă şi asistenţă forţelor locale, şi nu de a participa la lupte. 

Acest gen de operaţiuni "nu vrea să însemne" că Statele Unite îşi reiau "misiunea de luptă" în Irak, fiind vorba despre o simplă "continuare a misiunii noastre de consiliere şi asistenţă" a forţelor irakiene, a dat el asigurări. 

"Când vom avea oportunităţi de a desfăşura acţiuni pentru a face să avanseze eficient campania" contra grupării Statul Islamic, "vom beneficia de acestea", a adăugat Ashton Carter. 

Pe de altă parte, secretarul Apărării a decis să reunească toate operaţiunile contra grupării Statul Islamic în Siria şi Irak sub autoritatea unui singur general, faţă de trei anterior. 

Este vorba de generalul Sean B. MacFarland, care s-a făcut cunoscut mai ales prin participarea în Irak la redeşteptarea sunnită, un sprijin acordat, din 2007, de Statele Unite grupărilor sunnite irakiene dornice să lupte împotriva jihadiştilor. 

Aproximativ 70 de ostatici reţinuţi de gruparea Statul Islamic au fost eliberaţi şi cinci jihadişti au fost luaţi prizonieri în cursul unei operaţiuni efectuate joi de forţele kurde irakiene şi americane în Irak, ce s-au soldat cu un mort de partea americană. 

Este, din 2011, primul militar american care şi-a pierdut viaţa în luptele din Irak. Victima a fost identificată ca fiind sergentul-şef Joshua Wheeler, un soldat de elită din cadrul forţelor speciale americane decorat în mai multe rânduri.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.