Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul nu are încredere totală în armata ucraineană: ezită să trimită drone cu rază lungă de acțiune (Politico)

drone china

Forțele Aeriene americane au crezut că au planul perfect: să trimită dronele Reaper mai vechi Ucrainei, de care oricum încearcă să scape de ani de zile. Dar, după luni de certuri interne, Pentagonul nu a luat încă o decizie - deși dronele ar putea oferi Ucrainei o capacitate pe care o dorește de la începutul războiului, relatează Politico, într-un amplu material, pe care îl redăm mai jos.

Forțele aeriene au făcut propunerea de a trimite dronele sale mai vechi Reaper în Ucraina la aproximativ o lună după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Dar îngrijorările legate de transferul de tehnologie sensibilă și faptul că unele dintre ele ar fi aproape sigur doborâte au dus la un impas de luni de zile, potrivit a patru persoane familiarizate cu această problemă consultate de Politico. Celor patru persoane li s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre discuțiile interne.

Dezbaterea privind dronele înarmate a oscilat mult mai mult timp decât în cazul altor sisteme controversate cândva, cum ar fi artileria și sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune, care au început să sosească până în vară, odată cu escaladarea luptelor.

Această poziție a frustrat oficialii ucraineni care s-au angajat să folosească dronele donate pentru a lovi doar pozițiile rusești din Ucraina și au promis să împărtășească informațiile de țintire cu SUA înainte de a lansa lovituri, a declarat una dintre persoane.

Forțele aeriene operează deja aeronavele în Europa. Anul trecut, Forțele Aeriene au început să zboare în misiuni Reaper din România.

În martie, serviciul a cerut comandamentelor majore care zboară Reaper să evalueze impactul asupra unităților lor dacă SUA transferă dronele în Ucraina, iar Comandamentul pentru operațiuni speciale al Forțelor Aeriene s-a oferit voluntar să trimită dronele lor, au declarat două persoane care au cunoștință despre discuții. AFSOC zboară aproximativ 50 de Reaper, iar aceste drone sunt echipate cu un sistem video full-motion care nu este inclus în sistemul de bază. Această ofertă a parcurs drumul prin birocrația Pentagonului, unde încă se află.

Forțele aeriene au trimis o cerere de comentarii la Pentagon, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că nu are informații actualizate despre stadiul în care se află această problemă.

Atât Reaper, cât și versiunea pentru armată - Gray Eagle - ar oferi Ucrainei o nouă capacitate critică, în timp ce forțele țării fac presiuni asupra Crimeei ocupate și a liniilor de front rusești bine apărate din Donbas. Problema nu a ieșit din discuție, au sugerat oficiali din cadrul Ministerului Apărării și din industrie, deoarece Pentagonul și producătorul de drone General Atomics continuă să încerce să facă una sau ambele drone transferabile în Ucraina.

Încă din primele zile ale războiului, Reaper-urile Forțelor Aeriene și Gray Eagles ale Armatei au fost în fruntea listei de dorințe a Kievului, deoarece acestea ar oferi Ucrainei o capacitate de supraveghere și de atac mult extinsă, ceea ce este vital într-un război care se bazează foarte mult pe duelurile de artilerie și pe atacurile cu drone.

Directorii General Atomics au fost în contact cu oficialii ucraineni timp de luni de zile în încercarea de a ajunge la un acord privind transferurile de tehnologie care să respecte normele și preocupările SUA.

Congresul american și-a exprimat, de asemenea, o mulțime de frustrări în legătură cu lunile de deliberare asupra dronelor.

Un grup bipartizan de 16 senatori, condus de Joni Ernst (R-Iowa) și Joe Manchin (D-W.V.), l-a îndemnat pe secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-o scrisoare din 22 noiembrie, să răspundă la o serie de întrebări privind transferul Gray Eagle, întrucât drona este cererea de transfer militar "cu cea mai mare prioritate" a Ucrainei.

În perioada în care Pentagonul a luat în considerare transferul dronelor către Ucraina, Ucraina a cumpărat sau a primit în dar drone TB2 de fabricație turcească, care s-au dovedit eficiente la început, dar care ulterior au fost vizate de apărarea aeriană rusă și de bruiajul electronic. Aceste atacuri au limitat capacitatea lor de operare și au stârnit îngrijorări la Pentagon cu privire la modul în care dronele americane s-ar descurca în acest mediu.

"Este în interesul nostru să le oferim [Ucrainei] ceea ce au nevoie pentru a-și apăra teritoriul și să-i împingem afară", a declarat secretarul armatei, Christine Wormuth, la Forumul național de apărare Reagan din California, săptămâna trecută, adăugând că, în ceea ce privește dronele, "ne uităm la capacitatea de supraviețuire....este un sistem precum Grey Eagle supraviețuibil într-un mediu aerian foarte disputat?".

Apărută în cadrul aceluiași panel, Ernst a respins aceste îngrijorări și a arătat puțină reținere cu privire la transferul de tehnologie sensibilă. "Dacă ei folosesc un S-300 pentru a doborî un Gray Eagle, asta ne permite apoi să țintim acel S-300", a spus ea. "Putem echipa un Gray Eagle cu tehnologie care este deja folosită în alte 30 de țări".

Senatorul a legat problema dronelor de refuzul administrației Biden de a trimite rachete cu rază de acțiune mai lungă care ar putea lovi adânc în interiorul Rusiei. "Ar trebui să îi lovim pe ruși, prin intermediul ucrainenilor, astfel încât să nu poată să scoată capul și să se întoarcă peste cinci-zece ani", a spus Ernst.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.