Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul nu s-a hotărât dacă îi va permite lui Trump să folosească fondurile armatei pentru construcția zidului de la granița cu Mexicul

pentagon

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a declarat sâmbătă că nu a luat încă "nicio decizie" privind finanţarea zidului pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul cu bani de la bugetul armatei, relatează AFP preluată de Agerpres.

"În mod deliberat, nu am luat nicio decizie", a declarat ministrul interimar al apărării în avionul care îl aducea în SUA de la conferinţa de la Munchen. El participa la reuniunea internaţională din Germania când preşedintele american a decretat vineri "urgenţă naţională" pentru a face faţă la ceea ce el a numit o "invazie" a bandelor, traficanţilor, drogurilor şi migranţilor clandestini care traversează frontiera cu Mexicul.

Datorită acestei proceduri excepţionale, Donald Trump are acum acces la fonduri federale pentru a finanţa construcţia unui zid frontalier pe care l-a promis în cursul campaniei sale prezidenţiale.

Pentagonul este de departe cea mai mare sursă de fonduri federale de urgenţă, iar Casa Albă a precizat că preşedintele va accesa 6,1 miliarde de dolari provenind din două surse ale Ministerului Apărării: 3,6 miliarde de dolari dintr-un fond consacrat construcţiei militare şi 2,5 miliarde din fonduri destinate activităţilor de luptă împotriva drogurilor.

Pentagonul a anunţat de vineri într-un comunicat că legea fundamentală îi acordă ministrului apărării controlul ultim asupra fondurilor prevăzute pentru construcţia militară în caz de declarare a urgenţei naţionale. Constituţia îi permite "să decidă dacă realizarea de bariere la frontieră necesită utilizarea forţelor armate şi redistribuirea fondurilor destinate construcţiei militare pentru ridicarea de bariere la frontieră", potrivit Pentagonului.

"Nu există nicio hotărâre din partea mea. Voi face asta mâine (duminică - n.r.)", le-a spus Shanahan jurnaliştilor care-l însoţeau.

Donald Trump a făcut să planeze de mai multe luni ameninţarea unei declaraţii de urgenţă naţională pentru a obţine finanţarea pe care Congresul i-a refuzat-o pentru zid.



"Am anticipat tot timpul că acest lucru va atrage multă atenţie, întrucât există riscul să fie redistribuiţi bani. Vă imaginaţi îngrijorările pe care le provoacă acest lucru", a explicat Shanahan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.