Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul, surprins de modul în care armata afgană a capitulat: 'Nu am anticipat. Au capitulat, uneori fără luptă'

Pentagon
Pentagon Departament of Defence

Secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby, a declarat că armata Statelor Unite „nu a anticipat” gradul în care forțele afgane vor ceda la preluarea talibanilor.

Vorbind într-o conferință de presă la Pentagon, Kirby a declarat reporterilor că armata SUA a trecut prin mai multe exerciții de planificare privind posibilele scenarii din jurul retragerii SUA din Afganistan, spunând că „planurile sunt grozave și le luăm în serios, dar nu sunt și niciodată nu au fost perfect predictive."

Întrebat de un reporter dacă unul dintre scenarii a fost o preluare completă de către talibani a capitalei Kabul, Kirby a răspuns: „Cu siguranță ar fi greșit să concluzionăm că armata Statelor Unite nu a considerat o posibilitate distinctă ca talibanii să cucerească țara, inclusiv Kabul."

„De multe ori s-a întâmplat foarte repede”, a continuat Kirby. „Și unul dintre lucrurile pe care nu le-am putut anticipa și nu le-am anticipat a fost gradul în care forțele afgane au capitulat, uneori fără luptă”. „Președintele a spus că nu vede că se întâmplă acest lucru”, a continuat Kirby.

Comentariile lui Kirby au venit la scurt timp după ce președintele Joe Biden a făcut remarci la Casa Albă, spunând: „Adevărul este că acest lucru s-a desfășurat mai repede decât am anticipat”.

Unii spun că prăbușirea rapidă a armatei afgane a fost dovada că SUA a eșuat în eforturile sale de a construi o putere independentă.

În plus față de a arăta înfrângerea rapidă a armatei afgane, atât Biden, cât și fostul președinte Donald Trump au încercat rapid să își transfere vina unul pe altul.

"Afganistanul este cel mai jenant rezultat militar din istoria Statelor Unite. Nu trebuia să fie așa!" Trump a declarat într-o declarație.

Newsweek a contactat Pentagonul pentru comentarii suplimentare, dar nu a mai auzit înainte de ora de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.