Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Cum au câștigat teren talibanii atât de repede: corupția și dezertările, principalele motive - VIDEO

talibani

Viteza avansului talibanilor în Afganistan pare să fi luat pe mulți prin surprindere, după ce capitalele regionale au căzut într-un efect de domino.

Elanul este clar cu insurgenții, în timp ce guvernul afgan se luptă să-și păstreze puterea, lucru care pare imposibil, având în vedere că talibanii vor un nou Guvern.

SUA și aliații săi NATO - inclusiv Marea Britanie - au petrecut cea mai bună parte din ultimii 20 de ani antrenând și echipând forțele de securitate afgane.

Nenumărați generali americani și britanici au susținut că au creat o armată afgană mai puternică și mai capabilă. Promisiuni care astăzi par destul de goale, arată BBC într-o analiză.

Puterea talibanilor

Guvernul afgan ar trebui, teoretic, să dețină în continuare avantajul, dar talibanii vor un Guvern nou.

Forțele de securitate afgane numără peste 300.000, cel puțin pe hârtie. Aceasta include armata afgană, forțele aeriene și poliția.

Dar, în realitate, țara s-a străduit întotdeauna să își atingă obiectivele de recrutare.

Armata și poliția afgană au o istorie tulburată de mari victime, dezertări și corupție - cu unii comandanți fără scrupule care pretind salariile trupelor care pur și simplu nu existau - așa-numiții „soldați fantomă”.

În ultimul său raport către Congresul SUA, inspectorul general special pentru Afganistan (SIGAR) și-a exprimat „serioase îngrijorări cu privire la efectele corozive ale corupției și exactitatea discutabilă a datelor cu privire la forța efectivă a forței armate”.

Jack Watling, de la Royal United Services Institute, spune că nici măcar armata afgană nu a fost niciodată sigură de câte trupe are de fapt. În plus, el spune că au existat probleme cu întreținerea echipamentului și a moralului. Soldații sunt adesea trimiși în zone în care nu au legături tribale sau familiale. Unul dintre motivele pentru care unii s-au grăbit atât de repede să-și abandoneze posturile fără să se lupte.

Puterea talibanilor este și mai greu de măsurat.

Potrivit Centrului SUA de Combatere a Terorismului din West Point, estimările sugerează o grupare de bază de 60.000 de luptători. Odată cu adăugarea altor grupuri de miliți și susținători, acest număr ar putea depăși 200.000.

Dar dr. Mike Martin, fost ofițer al armatei britanice avertizează asupra pericolelor definirii talibanilor ca un singur grup monolitic. În schimb, el spune că „talibanii sunt mai apropiați de o coaliție de francizați independenți, afiliați unul cu altul, cel mai probabil temporar”. El observă că și guvernul afgan este la fel de distrus de motivațiile facționale locale. Istoria schimbării formei Afganistanului ilustrează modul în care familiile, triburile și chiar oficialii guvernamentali au schimbat partea - adesea pentru a-și asigura propria supraviețuire.

Accesul la arme

Din nou, guvernul afgan ar trebui să aibă avantajul atât în ​​ceea ce privește finanțarea, cât și armele.

A primit miliarde de dolari pentru a plăti salariile și echipamentele soldaților - în principal de către SUA. În raportul său din iulie 2021, SIGAR a declarat că s-au cheltuit mai mult de 88 de miliarde de dolari pentru securitatea Afganistanului.

Dar a adăugat în mod amenințător: „Întrebarea dacă acei bani au fost cheltuiți bine va avea în cele din urmă răspuns la rezultatul luptelor de pe teren”.

Forțele aeriene din Afganistan ar trebui să îi ofere un avantaj critic pe câmpul de luptă.

Dar s-a străduit în mod constant să întrețină și să echipeze cele 211 de avioane (o problemă care devine din ce în ce mai acută cu talibanii care vizează în mod deliberat piloții). Nici nu este în măsură să răspundă cerințelor comandanților de pe teren.

De aici și implicarea recentă a Forțelor Aeriene SUA asupra orașelor precum Lashkar Gah, care au fost atacate de talibani. Încă nu este clar pentru cât timp SUA sunt dispuși să ofere acest sprijin.

Fac bani din droguri

Talibanii s-au bazat adesea pe veniturile din comerțul cu droguri, dar au primit și sprijin din exterior - în special Pakistan.

Mai recent, talibanii au confiscat arme și echipamente de la forțele de securitate afgane - unele dintre acestea fiind furnizate de SUA - inclusiv Humvees, obiective turistice de noapte, mitraliere, mortiere și artilerie.

Afganistanul era deja plin de arme după invazia sovietică.

Talibanii au capturat, de asemenea, punctele cheie de trecere a frontierei și punctele de control, canalizând veniturile vamale atât de necesare, departe de guvernul lipsit de numerar.

De asemenea, au intensificat uciderile țintite ale unor oficiali cheie, activiști pentru drepturile omului și jurnaliști. Ștergând încet, dar sigur, unele dintre micile câștiguri realizate în ultimii 20 de ani.

Talibanii par să câștige, de asemenea, războiul propagandistic și bătălia narațiunii.

Ce urmează?

Sezonul de luptă de vară se va încheia în curând, odată cu apariția iernii afgane, ceea ce va face manevrele mai dificile pentru forțele de la sol.

Este încă posibil ca până la sfârșitul anului să existe un impas, iar guvernul afgan să se agațe de Kabul și de o serie de orașe mai mari.

Dar, în prezent, se pare că eforturile SUA și NATO pentru a aduce pacea, securitatea și stabilitatea în Afganistan au fost la fel de inutile ca sovieticii dinaintea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.