Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru cine contează Sfânta Parascheva

parascheva[1]

Polul de interes, pentru milioane de români, se mută la Iași pentru câteva zile. Vineri, 8 octombrie, la Iași va începe pelerinajul la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva. Vor fi aduse și moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și ale Sfintei Maria Magdalena.

În mass-media și mediile sociale va începe un alt "pelerinaj". Sute de formatori de opinie ne vor spune încă o dată cum nu pot înțelege aceste fenomene medievale care, uite, încă nu au dispărut. Vai, vor spune comentatorii, ce ne facem noi românii luminați cu acești sălbatici.

Totuși, pelerinii nu sunt neapărat înapoiați. Iar noi nu trebuie să facem absolut nimic cu ei.

Ca să înțelegeți pelerinajul trebuie să interiorizați diferența dintre religie și zodiac. În zodiac poți să crezi pe jumătate; în religie, de regulă, crezi sau nu crezi. Astfel, dacă accepți credințele religiei ortodoxe, atunci accepți și medierea sfinților. Dacă accepți medierea sfinților, atunci accepți și pelerinajele. Iar pentru credincios dificultățile unui pelerinaj nu se discută în termeni de eficiență tehnologică (efort=pierdere), ci în termeni de eficiență spirituală (efort=câștig).

Z8oTTaw[1]Și să nu credeți că asemenea lucruri se întâmplă doar în România. În Roma, pelerinii escaladează și astăzi Scala Sancta pentru a fi iertați de păcatele minore. Evenimentele organizate de Papă pot produce audiențe de peste un milion de oameni. Între mega-bisericile din America, conduse de pastori carismatici, Second Baptist Church din Houston se pare că ar strânge peste 23.000 de oameni la slujbă.

Din exemplele de mai sus vedem cum religiozitatea manifestată public nu a împiedicat Occidentul să atingă un nivel înalt de dezvoltare. De ce, atunci, îi privim de sus pe pelerinii sfintei Parascheva?

Poate pentru ca să ne simțim noi mai bine. Românul din clasa de mijloc este educat în universități mai slabe, angajat în companii mai puțin productive și este plătit mai puțin comparativ cu "omologul" său occidental. Dar măcar îi putem ironiza pe ceilalți, pe românii care merg în pelerinaje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.