Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru Hezbollah, premierul libanez este retinut la Riad

Hassan Nasrallah

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat vineri Arabia Saudită că "l-a reţinut" pe premierul libanez demisionar şi că a cerut Israelului, inamicul declarat al mişcării şiite, să lovească Libanul transmite AFP.

Demisia şoc a lui Saad Hariri, anunţată la 4 noiembrie la Riad, a luat prin surprindere clasa politică din Liban unde opinia publică îşi pune întrebări legate de libertatea de mişcare a prim-ministrului. 

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a avertizat vineri "toate părţile, din interiorul şi exteriorul ţării, ce ar putea utiliza Libanul ca scenă de conflicte prin interpuşi". La rândul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "extrem de îngrijorat" de actuala criză politică din această ţară. 

Afacerea a fost repede percepută ca o nouă dispută între Arabia Saudită sunnită, important sprijin al lui Saad Hariri, şi Iranul şiit, marele aliat al Hezbollahului. 

Cele două puteri din Orientul Mijlociu se înfruntă deja cu privire la mai multe dosare regionale, în special războaiele din Yemen şi Siria. 

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, nu a acceptat până în prezent demisia lui Saad Hariri, afirmând că doreşte să aibă o întâlnire cu acesta pentru a discuta despre situaţia creată. 

Revenirea în Liban a premierului se lasă însă aşteptată. 

Franţa, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, şi-a exprimat dorinţa ca Saad Hariri "să se bucure de întreaga libertate de mişcare şi să fie în deplină măsura de a juca rolul său esenţial în Liban". 

Saad Hariri "este reţinut în Arabia Saudită, i s-a interzis până acum să revină în Liban", a declarat vineri liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, în cursul unei alocuţiuni televizate. 

"Se află în arest la domiciliu", a adăugat el, cerând Riadul "să îl elibereze". 

Liderul mişcării şiite libaneze a reiterat că Saad Hariri, care deţine şi naţionalitate saudită, a fost "obligat" de saudiţi să îşi prezinte demisia şi "să citească un text scris de ei". 

Considerat un protejat al Arabiei Saudite, Hariri a anunţat sâmbătă într-o declaraţie televizată, spre surpriza generală, că demisionează din funcţie, acuzând mişcarea armată Hezbollah şi Iranul, aliat al acesteia, că ar fi "sechestrat" Libanul şi spunând că îi este frică pentru viaţa sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.