Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru o parte a lumii arabe războiul este soluția - Manifestaţie la Amman pentru a cere anularea tratatului de pace cu Israelul

protest amman

Cel puţin 5.000 de persoane au manifestat vineri la Amman pentru a cere anularea tratatului de pace între Iordania şi Israel şi a denunţa bombardamentele efectuate de Israel asupra Fâşiei Gaza ca represalii la un atac sângeros al Hamas, potrivit AFP.

Manifestaţia a început în faţa Marii Moschei Husseini, în centrul capitalei iordaniene, în prezenţa unui important dispozitiv poliţienesc.

"Nu acordului de la Wadi Araba (tratatul de pace israeliano-iordanian, semnat în 1994)", "Nu bazelor americane!" se putea citi pe unele pancarte ale protestatarilor.

"Rezistenţa este calea spre eliberare", proclama o alta, în timp ce drapele palestiniene şi iordaniene fluturau deasupra mulţimii.

"Wadi Araba nu este pacea, Wadi Araba este capitularea", scandau manifestanţii, dintre care mulţi purtau keffiyeh-uri palestinien pe cap sau pe umeri.

Unii au agitat portrete ale preşedintelui american Joe Biden şi preşedintelui francez Emmanuel Macron, alături de cel al premierului israelian Benjamin Netanyahu cu inscripţia "Complici la crimă".

În Zarqa, localitate situată la 20 km de capitală, circa 2.000 de persoane au luat parte la o manifestaţie, iar alte câteva sute la Mafraq, Tafila şi Aqaba.

De la începutul războiului în 7 octombrie între Israel şi Hamas, iordanienii se mobilizează aproape în fiecare în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. Regatul hashemit are frontieră comună cu Israelul şi Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Într-un interviu acordat în exclusivitate CNN şi difuzat miercuri, regina Rania a Iordaniei a denunţat "tăcerea în lume" faţă de bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, declarându-se "şocată" de "reacţia" ţărilor occidentale.

"Este pentru prima oară în istoria modernă că există o asemenea suferinţă umană şi că lumea nu cere nici măcar o încetare a focului", a spus ea.

Iordania şi Israelul au semnat un tratat de pace în octombrie 1994, în plin proces de pace israeliano-palestinian, aflat în impas de mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.