Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru Scutea, starea de urgenţă începe abia joi - Circulara transmisă de procurorul general către parchete

Inquam Photos / Octav Ganea
scutea

Deşi preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă, în vigoare de luni, procurorul general Gabriela Scutea îşi anunţă subordonaţii că în Ministerul Public se lucrează în program normal până joi, potrivit unei circulare transmise către parchetele.

"În datele de 17-18.03.2020, pentru a asigura cunoaşterea cauzelor care sunt vizate de Decret, activitatea parchetelor se va desfăşura în program normal, cu posibilitatea pentru conducătorii parchetelor să instituie un program decalat, care să permită beneficiul drepturilor instituite prin Legea nr.19/2020 şi să nu se afle simultan în aceeaşi încăpere mai multe persoane", se arată în documentul consultat de STIRIPESURSE.RO.

În continuare, Scutea le dă dispoziţii procurorilor în domeniul pregătirii pentru cele 30 de zile de stare de urgenţă:

"- În particular, pentru cauzele care pot fi afectate de împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale în următoarele 6 luni, va fi actualizată ultima situaţie întocmită la nivelul fiecărui parchet conform Ordinului nr.213/2014 (Anexa 16), pentru a identifica toate cauzele care intră sub incidenţa Decretului.

- Grefa parchetelor împreună cu procurorii care efectuează / supraveghează urmărirea penală vor prezenta conducerilor parchetelor fişe nominale (pe procuror) privind dosarele de acest tip.

- Pentru activitatea din sectorul judiciar, în raport de posibilitatea ca la nivelul instantelor să fie modificată programarea şedintelor de judecată conform criteriilor stabilite prin Decret, procurorii din sectiile/compartimentele judiciare vor asigura participarea pe baza desemnării aprobate de procurorii ierarhic superior. Programarea în şedinte de judecată va mentine, de principiu, continuitatea procurorilor la judecarea cauzelor.

- Subliniem necesitatea de a limita la maxim interacţiunea cu părtile/participantii la procesul penal.

- Activitatea curentă, atât în sectorul urmăririi penale, cât şi în sectorul judiciar, va urmări asigurarea prezenţei în parchete a unui minim de 30% din personal, corespunzător categoriilor de personal. În timpul prezenţei în sediile parchetelor, procurorii vor întocmi proiecte ale actelor procedurale, corespunzător secţiunii care impune stabilirea/descrierea stării de fapt şi a probelor, examinarea dosarului, iar prin mijloace de telemuncă vor continua documentarea şi vor finaliza motivarea actelor procedurale de la domiciliu.

- Subliniem că recurgerea la munca la domiciliu, în condiţiile Decretului, nu modifică dispoziţiile art.204 ROI privind regulile de gestionare fizică a dosarelor penale.

- La nivelul parchetelor, în special PT/PJ mari, pentru efectuarea audierilor în condiţii care asigură prevenirea răspândirii bolilor se vor lua măsuri de folosire a unor panouri de protecţie, care să separe procurorul/ avocatul / suspectul sau inculpatul. DEFA va da îndrumări departamentelor economico-financiare pentru a efectua virări de credite prin care să susţină achiziţionarea de urgenţă a acestor bunuri, iar procurorii de la PCA — în măsura necesarului pentru activităţi prevăzute de Legea nr.302/2004 — vor folosi în principal dotările realizate la PT din aceeaşi localitate."

Potrivit art. 43 din Anexa 1 a Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României " (1) Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la:

a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;

b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;

c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.