Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru Washington, procesul de la Astana, cere reunește Rusia, Iranul şi Turcia, a produs numai un impas

Prokerala.com
douma siria

Procesul de la Astana, care reuneşte Rusia, Iranul şi Turcia în jurul conflictului sirian, a produs numai un "impas" în privinţa elaborării unei noi Constituţii pentru Siria, au deplâns joi Statele Unite care consideră "vital" să se obţină progrese până la sfârşitul anului, transmite AFP preluată de Agerpres

O nouă întâlnire la Astana, capitala Kazahstanului, s-a încheiat joi fără "progrese tangibile" asupra înfiinţării unui Comitet constituţional, a afirmat trimisul special pentru Siria, Staffan de Mistura, vorbind despre o nouă "ocazie ratată".

Într-un comunicat, Departamentul de Stat american şi-a exprimat, de asemenea, regretul în legătură cu absenţa oricărei evoluţii a situaţiei.

"Timp de zece luni, iniţiativa de la Astana/Soci", după numele oraşelor kazah şi rus unde se reunesc participanţii acesteia, "a produs un impas" în privinţa Comitetului constituţional sirian, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

În opinia sa, "a înfiinţa şi a reuni, până la sfârşitul anului, acest Comitet constituţional la Geneva este vital pentru o detensionare durabilă şi o soluţionare paşnică a conflictului".

Dar, a afirmat ea, "Rusia şi Iranul continuă să utilizeze acest proces pentru a masca refuzul regimului Al-Assad de a se angaja în procesul politic" sub egida ONU. "Nu este posibil niciun succes fără ca întreaga comunitate internaţională să acuze Damascul că este responsabil pentru absenţa progreselor în rezolvarea conflictului", a insistat purtătoarea de cuvânt.

Procesul de la Astana, lansat de Moscova la începutul lui 2017, a eclipsat negocierile privind Siria patronate de ONU la Geneva. Statele Unite şi occidentalii şi-au exprimat constant îndoiala cu privire la aceste negocieri conduse de Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului de la Damasc, şi Turcia, susţinătoare a unor grupări rebele siriene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.