Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Penultima rundă de negocieri în Germania în vederea găsirii unui guvern

Angela Merkel

Angela Merkel şi social democraţii încep luni, la mai bine de patru luni de la alegerile legislative, penultima rundă a interminabilelor lor negocieri în vederea unui acord de guvernare şi scoaterii Germaniei nerăbdătoare din impasul postelectoral în care se află, scrie AFP, conform news.ro.

Conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Social Democrată (CSU) şi social-democraţii au stabilit termenul final marţi.

Aflate în negocieri de la începutul lui ianuarie, cele două tabere au preconizat că vor ajunge la un compromis duminică. O nouă rundă a fost prevăzută însă luni, începând de la ora locală 10.00 (11.00, ora României), potrivit secretarului general social-democrat Lars Klingbeil.

Două teme dragi Partidului Social Democrat (SPD) continuă să ridice probleme: reforma sistemului asigurărilor de sănătate şi încadrarea contractelor de muncă pe perioadă determinată.

Merkel a preconizat ore dificile de negocieri. ”Nu putem spune cât timp va dura, există în continuare puncte importante de soluţionat”.

GERMANIA, NELINIŞTITĂ

Începutul săptămânii se anunţă drept termen-limită, atât de nerăbdătoare este Germania. Aproximativ 71% dintre locuitori afirmă că nu înţeleg de ce ”formarea guvernului ia atât de mult timp”, potrivit unei anchete a postului public ARD.

Chiar şi în cazul unui acord, partida nu va fi câştigată încă de Angela Merkel, deoarece cei aproximativ 440.000 de membri social-democraţi vor avea ultimul cuvânt cu privire la infiinţarea coaliţiei printr-un vot prin poştă prevăzut timp de mai multe săptămâni, în fenruarie sau martie.

SPD, zdrobit în alegerile legislative (20,5%) şi aflat în cădere liberă în sondaje de atunci, este împărţit. Un număr dintre membrii partidului sunt supăraţi pe Martin Schulz din cauză că a revenit asupra promisiunii de a trece în opoziţie şi a nu mai negocia cu cancelarul în exerciţiu.

În cazul în care Merkel eşuează la final, ea fie va trebui să înceapă al patrulea mandat încercând să formeze un guvern minoritar, fie să accepte să se organizeze noi alegeri, foarte riscante, care ar putea să fie în avantajul extremei drepte. Ambele scenarii ar fi o premieră în Germania.

Conservatorii, la fel ca social-democraţii se tem că formaţiunea antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) poate să obţină un rezultat şi mai bun decât în septembrie.

În alegerile legislative, acest partid a obţinut aproape 13% din sufragii, un scor istoric, exploatând îngrijorările generate de deschiderea ţării către mai bine de un milion de solicitanţi de azil începând din 2015 şi faptul că Merkel şi-a abandonat precipitat principalul obiectiv.

Angela Merkel nu se află, aşadar, într-o situaţie de invidiat, încolţită pe de o parte de familia sa conservatoare, care cere un viraj abrupt la dreapta cu scopul de a frâna ascensiunea extremei drepte, şi necesitatea unui compromis cu social-democraţii, aflaţi sub presiunea aliaţilor lor de stânga.

PLECAREA

O parte a presei germane nu le face de altfel vreo concesie celor două partide care, împreună sau alternativ, conduc Germania din 1949.

Süddeutsche Zeitung a denunţat săptămâna trecută o căutare a ”celui mai mic numitor comun” în vederea formării unei GroKo ”fără idee directoare”.

Cotidianul îi îndeamnă pe Merkel şi Schulz să se alieze din nou sau ”să lase cale liberă altor şefi sau unor alegeri anticipate”.

Actuala încurcătură politică este fără precedent în istoria Germaniei postbelice şi ilustrează uzura politică a Angelei Merkel, după 12 ani de putere.

Dezbaterea post-Merkel a început deja în cadrul partidului ei, chiar dacă nu s-a declarat încă, în mod public, un rval.

Această pierdere de influenţă are consecinţe în Europa, unde preşedintele francez Emmanuel Macron militează pentru reforme în vederea recuceririi încrederii cetăţenilor.

Aceste propuneri cu privire la UE au fost primite cu timiditate la Berlin, iar fără Germania nu se va putea face nimic, însă pentru prima oară după mult timp cancelarul în exerciţiu nu mai are iniţiativa.

Liderul SPD, fostul preşedinte al Parlamentului European (PE), un aprig susţinător al propunerilor lui Macron, a subliniat faptul că ”lupta pentru o Europă puternică şi reînnoită” va trebui să fie ”un fundament” al viitorului guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.