Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PER îi cere lui Liviu Dragnea să aplice cotele de redevență practicate la nivel european în noua Lege Offshore

PER

Președintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, îi cere prin intermediul unui comunicat de presă  lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și a PSD să fie foarte atent la Legea offshore aflată în dezbaterea Parlamentului, să nu cedeze nimic în fața celor care amenință cu retrageri din România și să aplice cote de redevență la nivel european:

”Faptul că gazul din Marea Neagră a ajuns să fie negociat în biroul lui Liviu Dragnea, nu mai este o surpriză pentru nimeni. El controlează majoritatea PSD- Alde, alături de Tăriceanu, cel care le-a concesionat pe doi lei, încă din 2007. Așadar, un dublu condamnat și un vânzător recunoscut de resurse naturale decid viitorul gazelor de la Marea Neagră. Nu ne rămâne decat să sperăm că Dragnea a negociat în interesul nostru, al românilor și nu în interesul lui.

Având în vedere parcursul modificărilor legislative atât din Senat cât și din Camera Deputaților, respingerea legii de către Klaus Iohannis și reîntoarcerea acesteia din nou în Senat unde a fost iarăși modificată, cerem majorității deputaților PSD- Alde să prioritizeze interesele României, dincolo de lobbyul puternic făcut de către deținătorii de perimetre offshore din România.

P.E.R. solicită aplicarea unor cote de redevență practicate la nivel european, sau după modelul celor aplicate în Norvegia (78%), Marea Britanie (62-80%) sau Danemarca (64%) pentru resurse hidrocarburice similare, asigurând astfel venituri într-un sistem corect la bugetul de stat și mai ales în beneficiul românilor. De asemenea, este imperios necesar ca noul format de lege să prevadă condiții clare de protecție a mediului. Secretizarea contractelor de concesionare a tot ce înseamnă resursele naturale ale solului și subsolului din România întăreste și mai mult ideea că există formule ascunse prin care se creează avantaje unor investitori care defavorizează interesele legitime ale cetățenilor și mai ales economiei statului român. Să nu uităm că problema lemnului de foc ar putea fi rezolvată, în mare parte, crescând procentul locuințelor alimentate cu gaz, proiect ce ar fi trebuit prioritizat de către guvernele trecute.

Liviu Dragnea și actuala guvernare nu ar trebui să se lase sensibilizați de posibilitatea unor retrageri a investitorilor de la Marea Neagră în cazul în care nu se vor face modificările cerute de către deținătorii de perimetre petroliere întrucât, se vor găsi alți doritori care vor veni să investească, după noile condiții asemănătoare cu cele din Europa. In cazul în care investitorii vor intarzia să apară, atunci va trebui să ne amintitm că România are o tradiție în această direcție, ținând cont că gazele ne-au aparținut o bună perioadă de timp.”, susține Dănuț Pop într-un comunicat remis redacției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.