Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percepția de risc pe piețele financiare internaționale a continuat să se intensifice în octombrie

grafic economie

Percepția de risc pe piețele financiare internaționale a continuat să se intensifice în octombrie, într-o evoluție determinată de factori precum persistența pandemiei sau alegerile din SUA, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Evoluția a fost determinată de factori precum: persistența pandemiei în Europa și SUA (ceea ce a condus la implementarea de noi restricții pentru contracararea crizei sanitare, îndeosebi pe continentul european); proximitatea alegerilor prezidențiale din SUA (prima economie a lumii, cu o pondere de aproximativ 24% din PIB-ul mondial în 2019); preocupările privind dinamica economiei și rezultatelor companiilor pe termen scurt, în contextul evoluției nefavorabile a crizei sanitare; fluctuațiile din piețele internaționale de materii prime, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Atac sângeros în oraşul canadian Quebec - 7 victime! Poliţia a anunţat că a arestat un suspect

Astfel, indicatorul care comensurează volatilitatea la nivelul indicelui bursier S&P 500 din SUA a continuat să crească în octombrie, fiind înregistrat cel mai ridicat nivel din luna iunie.

Din perspectiva macroeconomică, în SUA indicatorii au consemnat evoluții predominant favorabile în ultimele săptămâni, în pofida intensificării crizei sanitare (cazurile noi confirmate au crescut spre un nivel record). Astfel, încrederea consumatorilor s-a ameliorat în octombrie, conform indicatorului Michigan (la maximul din martie), iar comenzile de bunuri de capital au crescut pentru a cincea lună la rând în septembrie, evoluții care confirmă intrarea într-un nou ciclu economic și exprimă premise favorabile pentru relansarea economică pe final de an. Scenariul este susținut și de consolidarea climatului pozitiv din piața imobiliară, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare. Pe de altă parte, liderii politici nu au ajuns la un acord pentru implementarea unui nou program de susținere a economiei, după mai multe runde de negocieri intense.

În Zona Euro indicatorii macroeconomici comunicați în luna octombrie au evoluat mixt, pe fondul intensificării pandemiei și implementării de noi restricții, aspect parțial contrabalansat de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice. Astfel, indicatorul de încredere în economie a stagnat, dar încrederea investitorilor s-a deteriorat în octombrie, evoluții care exprimă perspective de temperare a procesului de relansare economică pe final de an, după redinamizarea din trimestrul III. Totodată, indicatorii PMI au evoluat divergent în octombrie: industria prelucrătoare a accelerat, dar sectorul de servicii a revenit pe scădere. Nu în ultimul rând, dinamica anuală a prețurilor de consum a persistat în teritoriu negativ în octombrie (-0.3%). Nivelul redus al așteptărilor inflaționiste și intensificarea riscurilor la adresa evoluției economiei reale au determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să semnaleze implementarea de noi măsuri de relaxare la ultima ședință de politică monetară din acest an (programată în decembrie).

Citește și: Nicușor Dan își primește binecuvântarea din SUA: întâlnire cu ambasadorul american

În China (a doua economie a lumii) procesul de relansare economică post-pandemie a continuat pentru a șasea lună la rând în octombrie, aspect evidențiat de dinamica indicatorilor PMI.

În sfera pieței titlurilor de stat ratele de dobândă pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie) au evoluat divergent în luna octombrie. Astfel, în SUA indicatorul a crescut cu 27,4% între final de septembrie și sfârșit de octombrie, până la 0,874% (declin cu 54,5% în 2020). În octombrie indicatorul a înregistrat un nivel mediu de 0,776%, în creștere cu 14,9% lună/lună.

Pe de altă parte, în Germania acest indicator a încheiat octombrie la -0,625%, în diminuare cu 10 puncte bază lună/lună și cu 44 puncte bază ytd. În octombrie indicatorul a înregistrat un nivel mediu de -0,571%, în scădere cu opt puncte bază lună/lună.

La nivelul pieței de acțiuni indicele MSCI Global s-a ajustat cu 2,5% la 551 puncte în octombrie (declin cu 2,5% de la începutul anului). Evoluția a fost determinată de scăderea indicelui MSCI pentru piețele dezvoltate cu 3,1% la 2.292,9 puncte (declin cu 2,8% în 2020). Pe de altă parte, indicele MSCI pentru piețele emergente a crescut cu 2% la 1.103,5 puncte (diminuare cu 1% în 2020).

În SUA indicele Dow Jones a pierdut 4.6% la 26.501,6 puncte în octombrie (declin cu 7,1% în 2020), interval în care indicele S&P 500 a scăzut cu 2,8% la 3.270 puncte (plus 1,2% de la începutul anului).

De asemenea, indicele pan-european EuroStoxx 600 s-a diminuat cu 5,2% la 342,4 puncte în octombrie (declin cu 17,7% de la începutul anului).

Pe de altă parte, indicele regional MSCI Asia Pacific a încheiat octombrie la 171,7 puncte, în urcare cu 1% lună/lună și cu 0,6% raportat la decembrie 2019.

Nu în ultimul rând, în România indicele BET a scăzut cu 5,5% la 8.510,4 puncte în octombrie (declin cu 14,7% de la începutul anului).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.