Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziții mamut la cea mai temută grupare de hackeri: acționau în Marea Britanie, UE și SUA

hackeri

LockBit, o grupare notorie de criminalitate cibernetică, care păstrează datele victimelor pentru răscumpărare, a fost destructurată într-o rară operațiune internațională  de către Agenția Națională pentru Crimă (ANC) din Marea Britanie, FBI, Europol și o coaliție de agenții internaționale de Poliție.

„Acest site se află acum sub controlul Agenției Naționale pentru Crimă din Marea Britanie, lucrând în strânsă cooperare cu FBI și cu grupul de lucru internațional pentru aplicarea legii la Operațiunea Cronos”, se spune în postare luni, relatează presa internațională.

Un purtător de cuvânt al ANC a confirmat că agenția a destructurat gruparea și a spus că operațiunea este „în desfășurare și în curs de dezvoltare”. Un reprezentant al LockBit nu a răspuns la mesajele de la Reuters care solicită comentarii, dar a postat mesaje pe o aplicație de mesagerie criptată, spunând că are servere de rezervă, care nu sunt afectate de percheziții.

Departamentul de Justiție al SUA și FBI nu comentat cazul până la publicarea acestei știri.

Operațiunea se desfășoară și în Franța, Japonia, Elveția, Canada, Australia, Suedia, Țările de Jos, Finlanda și Germania.

Cine e LockBit?

Griparea de hackeri LockBit și grupările afiliate au spart unele dintre cele mai mari organizații din lume în ultimele luni. Gruparea câștigă bani furând date sensibile și amenințănd că le va scurge dacă victimele nu plătesc o răscumpărare. Grupările afiliate sunt grupuri infracționale cu idei similare pe care le recrutează pentru a porni atacuri folosind instrumentele de extorcare digitale ale LockBit.

Ransomware este un software rău intenționat care criptează datele. LockBit își constrânge țintele să plătească taxa de răscumpărare pentru a decripta sau a debloca acele date cu o cheie digitală.

LockBit a fost descoperit în 2020, când software-ul său rău intenționat a fost găsit pe forumuri de criminalitate cibernetică în limba rusă, ceea ce a determinat unii analiști de securitate să creadă că banda are sediul în Rusia.

De unde se trage?

Totuși, gruparea nu și-a declarat sprijin pentru niciun guvern și niciun guvern nu a atribuit-o oficial unei țări. Pe site-ul său acum dispărut de pe dark web, grupul a spus că este „situat în Țările de Jos, complet apolitic și interesat doar de bani”.

„Sunt Walmart-ul grupurilor de ransomware, o conduc ca o afacere – asta îi face diferiți”, a spus Jon DiMaggio, strateg șef de securitate la Analyst1, o firmă de securitate cibernetică din SUA. „Ei sunt, fără îndoială, cel mai mare echipaj de ransomware astăzi”, a spus analistul, potrivit The Guardian.

Oficialii din SUA, unde LockBit a lovit peste 1.700 de organizații din aproape fiecare industrie, au descris grupul drept cea mai mare amenințare ransomware din lume. În noiembrie anul trecut, LockBit a publicat date interne de la Boeing, unul dintre cei mai mari contractori de apărare și spațiu din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.