Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziţii în localurile grupului rus de internet Yandex într-un dosar de trădare

ucraina si ue

Serviciile de securitate ucrainene au anunţat luni percheziţionarea localurilor din Ucraina ale grupului rus de internet Yandex, vizat de puţin timp de sancţiuni impuse de către guvernul de la Kiev, într-un dosar de ''trădare'', relatează AFP şi Reuters. ''Serviciul de securitate ucrainean (SBU) întreprinde percheziţii în localurile societăţii ruse Yandex la Kiev şi Odessa'' (sud), a declarat o purtătoare de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, pe pagina sa de Facebook. Ea a explicat că investigaţiile au legătură cu ''trădarea de ţară'', fără să precizeze care este rolul Yandex în acest dosar.

Yandex a confirmat desfăşurarea de percheziţii, precizând că nu cunoaşte motivele. Societatea ''Yandex este gata să furnizeze toate informaţiile referitoare la activităţile sale în Ucraina în conformitate cu procedurile legale'', a afirmat una dintre purtătoarele sale de cuvânt într-un comunicat. Cu puţin timp mai înainte, Ucraina a impus sancţiuni împotriva Yandex şi a multor altor firme ruse de internet şi a blocat accesul la site-urile lor, spunând că doreşte să asigure protecţia împotriva ameninţărilor cibernetice. Peste 450 de firme ruse au fost trecute pe lista neagră de către Kiev de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova, urmată de izbucnirea mişcării separatiste proruse în estul Ucrainei, precizează Reuters.

Accesul la motorul de căutare al Yandex, foarte popular în spaţiul fostei URSS, precum şi la numeroase servicii de internet şi telefonie mobilă ale grupului rus, este interzis pe teritoriul ucrainean în cadrul sancţiunilor decretate la jumătate lunii mai de către preşedintele Petro Poroşenko. Sancţiunile vizează îndeosebi reţelele sociale ruse VKontakte şi Odnoklassniki, care au milioane de utilizatori în Ucraina, menţionează la rândul său AFP, conform Agerpres. Potrivit Reuters, înainte de impunerea sancţiunilor, Yandex avea 320 de angajaţi în Ucraina şi circa 11 milioane de utilizatori

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.