Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol la Curtea de Apel Bucureşti: Unii judecători consideră că pandemia e un mit şi ignoră starea de urgenţă şi deciziile CSM

cab

Decretul privind instituirea stării de urgenţă este ignorat tocmai în justiţie. Unii judecători ai Curţii de Apel Bucureşti consideră că pandemia de coronavirus nu există în realitate, motiv pentru care îşi desfăşoară activitatea fără să ţină cont de măsurile de prevenire a răspândirii virusului, adoptate de CSM şi Colegiul de conducere al instanţei. Colegii judecătorilor în cauză, grefierii, avocaţii, jandarmii, dar şi justiţiabilii trăiesc cu teama de infectare, mai ales după testarea pozitivă a unui grefier de la Judecătoria Sectorului 5, care funcţionează în aceeaşi clădire.

Potrivit unor surse din cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi din rândul avocaţilor, unii judecători judecă dosare în ciuda hotărârii Colegiului de conducere, solicită avocaţilor să îşi scoată măştile în timpul şedinţelor şi citează toate părţile, inclusiv cu mandat de aducere, chiar şi în cauze care sunt suspendate în baza decretelor de instituire a stării de urgenţă.

Într-un răspuns oficial pentru STIRIPESURSE.RO, Curtea de Apel Bucureşti confirmă existenţa unor asemenea cazuri, pe care le consideră izolate. Conducerea instanţei a fost informată de jandarmi de situaţia de la Secţia I Penală, unde unii judecători nu ţin cont de starea de urgenţă.

Răspunsul Curţii de Apel Bucureşti:

"Prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/16 martie 2010 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României s-a stabilit, în ceea ce priveşte domeniul justiţiei, ca activitatea de judecata să continue numai în cauzele de urgență deosebită, urmând ca lista acestor cauze să fie stabilită de Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru cauzele de competența acesteia și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel pentru cauzele de competența lor și pentru cauzele de competența instanțelor care funcționează în circumscripția lor teritorială, putând fi, după împrejurări, actualizată, sub îndrumarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin Hotărârea CSM nr. 417/24 martie 2020 s-au stabilit obiectele cauzelor în care judecata va continua pe durata stării de urgenţă, atât în materie penală cât şi în materie civilă.

Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a stabilit prin Hotărârea nr. 53/18 martie 2020 şi ulterior, prin Hotărârea nr. 65/26 martie 2020, ţinând seama de îndrumările CSM, lista obiectelor cauzelor care se vor soluţiona în perioada stării de urgenţă atât în materie penală cât şi în materie civilă, la Curtea de Apel Bucureşti, tribunalele şi judecătoriile arondate.

Cauzele care se judecă în perioada stării de urgenţă la Curtea de Apel Bucureşti sunt aduse la cunoştinţa justiţiabililor cu o zi înainte prin afişarea listei acestora pe site-ul instanţei, pagina principală –butonul intitulat ,,urgenţe” şi de asemenea, lista cauzelor este predată şi la corpul de jandarmi care supraveghează accesul în sediul instanţei, având acces în incinta Palatului de justiţie numai părţile şi participanţii la procese care se regăsesc pe lista de urgenţă.

Din verificările efectuate a rezultat că au existat, într-adevăr, situaţii în care pe lista cauzelor instrumentate în această perioadă s-au regăsit şi cauze care nu au vreunul dintre obiectele stabilite prin Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii şi Hotărârile Colegiului de Conducere şi în care nici nu există inculpaţi aflaţi sub imperiul unor măsuri preventive. Aceste situaţii au fost însă izolate şi au fost întâlnite în cazul unor complete de judecată din cadrul secţiei I penale a Curţii de Apel Bucureşti, situaţia fiind de altfel adusă la cunoştinţa conducerii instanţei şi de către corpul de jandarmi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instanţei şi care a semnalat prezenţa unui număr foarte mare de persoane chemate la procese în cazul acestor complete.

Cât priveşte informaţia potrivit căreia anumiţi judecători ar fi solicitat avocaţilor prezenţi la procese să îşi scoată măştile de protecţie, precizăm că nu deţinem date în acest sens, aspectele nefiind semnalate conducerii instanţei."

Potrivit unor surse judiciare, cel puţin două judecătore de la Secţia I Penală a CAB au ignorat măsurile de prevenire a răspândirii coronavirsului. Acestea sunt Daniela Panioglu şi Alina Gulutanu. Cele două sunt acum pasibile de sancţiuni din partea CSM sau chiar de o cercetare penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Daniela Panioglu a mai fost suspendată din funcţie trei luni de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, în 2017, pentru "atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu". Ulterior, după ce decizia CSM a fost menţinută de ÎCCJ, aceasta a dat în judecată statul român la CEDO.

În privinţa problemelor reclamate de avocaţi, acestea nu au ajuns oficial la Uniunea Naţională a Barourilor din România. Preşedintele UNBR, Traian Briciu, a declarat pentru STIRIPESURSE.RO că la Curtea de Apel Bucureşti au fost probleme legate de accesul avocaţilor, însă acestea s-au reglat între timp, iar în privinţa purtării măştilor în cadrul şedinţei nu au fost formulate plângeri oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.