Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericolul extremismului în România

extremism

Mihai Răzvan Ungureanu vorbea în urmă cu două zile despre iminenta apariție în România a unui partid puternic de extremă dreapta. Fostul premier spunea că apariția acestuia este o problemă de luni sau de maxim câțiva ani. Astăzi, la doar două zile distanță, mai multe filiale PRU au hotărât cu reprezentanții partidului Forța Națională organizarea unui congres pentru luna iunie, care să aibă ca scop fuziunea celor două formațiuni.

Ținând seama de faptul că MRU este fostul șef SIE, avertismentul său ar trebui tratat serios. Chiar dacă după Revoluție, extremismul în România a avut un singur vârf, cu Vadim Tudor în prim-plan, nu este exclus ca un astfel de moment să se repete. Totuși, nu cred că apariția unui partid puternic de extremă dreapta este atât de iminentă pe cât spune Ungureanu.

Judecând după ultima încercare de acest fel, aș spune că este mai degrabă o posibilitate scăzută ca acest lucru să se întâmple. Sigur, există un trend european în acest sens, trend care ar putea să ne influențeze și pe noi mai devreme sau mai târziu. Dar, haideți să analizăm exemplul PRU.

Partidul România Unită a avut de toate. A beneficiat de un context favorabil: criza migranților. A beneficiat de atenție media sporită, prin Garda lui Vlad Țepeș, condusă de cunoscutul luptător K1 Daniel Ghiță. Garda trebuia să intervină acolo unde poliția nu putea sau prefera să închidă ochii. Ghiță și compania declaraseră război tăietorilor ilegali de pădure și chiar clanurilor mafiote.

Bomba pe scena politică. S-a creat un nou partid

Discursul lui Diaconu, puternic îndreptat împotriva Uniunii Europene, nu a reușit niciodată să prindă cu adevărat în mainstream, fiind în schimb susținut și promovat cu ajutorul unor site-uri obscure, de nișă. Pe lângă context, P.R. și discurs tăios, care oferea destule subiecte de știri, PRU a mai beneficiat de destule relații și bani.

Victor Ponta a fost cu un picior în barca PRU înainte de alegerile parlamentare. Sebastian Ghiță și tot ce înseamnă persoana sa a devenit cel mai apropiat colaborator al lui Diaconu. Partidul a transferat deputați, senatori, oameni la bucată din teritoriu sau chiar organizații întregi.

Cu toate acestea, PRU a reușit ca la ultimele alegeri să strângă doar 2.7% din voturi. Foarte puțin pentru toată agitația care părea că se crează la un moment dat în jurul acestui partid. Dincolo de sloganuri și lozinci, românii au demonstrat că nu investesc încredere în cel care propunea printre altele interzicerea UDMR.

Scorul mic al PRU din alegeri ne demonstrează că deși partidul a beneficiat de numeroase atuuri în ultimii doi ani, a dat greș în examenul de la urne. Asta nu înseamnă că MRU nu are dreptate prin avertismentul său, ci doar că în lipsa unor evenimente majore în plan intern sau internațional, românii nu cad atât de rapid în capcana extremei drepte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.