Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Personalul Washingtonului din Sudan nu a primit încă ordin de evacuare

cnn.com
sudan lupte

Statele Unite continuă să "supravegheze îndeaproape" situaţia din Sudan, unde au loc lupte grele între armată şi paramilitari din cadrul Forţelor de Sprijin Rapid (FSR), dar nu au luat încă decizia de a evacua personalul său diplomatic, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, citat de AFP, scrie Agerpres.

"Din cauza situaţiei incerte de securitate din Khartoum şi a închiderii aeroportului, în prezent nu este sigur să se efectueze evacuarea angajaţilor americani", a declarat presei Vedant Patel.

Orice operaţiune de evacuare lansată de Statele Unite ar avea ca scop extragerea doar a personalului diplomatic şi a angajaţilor guvernamentali, a adăugat el, îndemnându-i pe ceilalţi cetăţeni americani - câteva sute, în opinia sa - prezenţi în Sudan să se pună la adăpost şi în siguranţă.

Statele Unite au trimis militari în Djibouti, o mică ţară stabilă din Cornul Africii, la aproximativ 1.126 de kilometri sud-est de Khartoum, pentru a facilita o eventuală evacuare a personalului ambasadei lor, a anunţat joi Pentagonul.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să intre în detalii despre pregătirile în curs pentru o eventuală evacuare a cetăţenilor americani din Sudan sau să estimeze numărul de angajaţi guvernamentali prezenţi la Khartoum.

Regrupare, nu evacuare

Cu toate acestea, o operaţiune vizând regruparea acestor angajaţi la un loc este "în desfăşurare", a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Uniunea Europeană, la rândul său, îşi înmulţeşte contactele pentru a putea evacua pe uscat cei aproximativ 1.500 de cetăţeni ai săi prinşi în luptele de la Khartoum, potrivit unui oficial european.

Coreea de Sud şi Japonia au anunţat vineri trimiterea de avioane militare pentru a-şi evacua cetăţenii blocaţi în Sudan.

Washington a declarat vineri că este "foarte îngrijorat de informaţiile prezentând continuarea luptelor, atacuri asupra civililor şi jafuri".

Lupte violente au opus armata sudaneză paramilitarilor din FSR, vineri, la Khartoum, unde zgomotul exploziilor a încetat seara în anumite cartiere, după şase zile de confruntări.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, şi-a multiplicat schimburile diplomatice în ultimele zile, discutând joi în special cu generalul Abdel Fattah al-Burhan şi cu rivalul său, Mohamed Hamdan Daglo, cunoscut sub numele de "Hemedti", precum şi cu Uniunea Africană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.