Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peru | Organizaţia Statelor Americane intervine pentru a evalua criza politică

EPA

Membrii unui grup la nivel înalt al Organizaţiei Statelor Americane (OSA) au început să sosească duminică în Peru pentru a evalua criza politică din această ţară, unde preşedintele Pedro Castillo face obiectul unor anchete pentru presupuse acte de corupţie, notează AFP, citat de Agerpres.

Misiunea, aprobată în octombrie de Consiliul Permanent al OSA, a fost trimisă la solicitarea preşedintelui de stânga. "Ne vom întâlni cu toţii", a declarat presei paraguayanul Eladio Loizaga, reprezentant al Secretariatului General al OSA.

Grupul la nivel înalt, care va rămâne la faţa locului până miercuri, urmează să se întâlnească cu începere de luni cu reprezentanţi ai puterilor executivă, legislativă şi judiciară şi ai organizaţiilor civile.

"Vom asculta guvernul şi opoziţia, vom asculta reprezentanţii religioşi, sindicali, patronali, ai grupurilor profesionale şi ai societăţii civile", a declarat Eladio Loizaga sâmbătă într-un mesaj video pe contul de Twitter al organizaţiei.

Duminică în cursul zilei, zeci de opozanţi ai preşedintelui Pedro Castillo au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene de poliţie după ce au încercat să se îndrepte spre palatul guvernului la finalul unui marş pe străzile capitalei peruane, Lima.

Opozanţii au purtat pancarte pe care scria "Castillo afară". Alături de Eladio Loizaga, misiunea OSA mai include miniştrii de externe din Argentina, Ecuador, Guatemala, Paraguay, Costa Rica şi Belize, precum şi din adjunctul ministrului columbian al afacerilor multilaterale.

Pedro Castillo, aflat la putere din iulie 2021, s-a confruntat deja cu două tentative de suspendare în parlament - dominat de dreapta - şi face obiectul a şase anchete pentru presupuse acte de corupţie, de care sunt mai sunt acuzate familia sa, precum şi anturajul său politic. În prezent, se bucură de imunitate până la sfârşitul mandatului său, în iulie 2026, dar poate fi anchetat.

Şeful statului peruan neagă toate acuzaţiile împotriva lui şi a familiei sale, pretinzând că este victima unei campanii pentru a-l înlătura de la putere, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.