Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează în Peru: Pus sub acuzare de procurori, președintele a ordonat armatei să înconjoare palatul guvernamental și acuză o lovitură de stat

Pedro Castillo, președintele Republicii Peru, a ordonat armatei peruane să își desfășoare trupele în jurul Palatului Guvernului pentru a proteja securitatea celor care se află în Palat. Acest lucru vine în mijlocul unei crize politice care ar putea duce la plecarea președintelui de la putere executivă, transmite publicația El Popular.

Un număr de 16 soldați se află în apropierea palatului. Toți poartă arme cu rază lungă de acțiune. Întrebați cât timp vor sta acolo, aceștia nu au răspuns, afirmând „că nu sunt autorizați să răspundă”.

Marți, 11 octombrie, Procuratura Generală, condusă de procurorul general Patricia Benavides, a prezentat Congresului o plângere constituțională pentru "sancționarea și suspendarea" președintelui Republicii, Pedro Castillo, pentru presupusa infracțiune de organizare criminală, spălare de bani și deturnare de fonduri.

Locuinţa sorei preşedintelui peruan a fost percheziţionată marţi, la Lima, în cadrul unei anchete pentru corupţie şi trafic de influenţă, iar mama ei care se afla acolo a trebuit să fie internată în spital, a denunţat Pedro Castillo pe Twitter.

După aceasta, șeful statului a organizat o conferință de presă în aceeași zi, după-amiază, excluzând presa națională și permițând doar accesul presei străine.

"Aș vrea să informez comunitatea internațională că astăzi a început o nouă formă de lovitură de stat în Peru (...) Au creat investigații împotriva noastră și astăzi fac o acuzație constituțională, știind că însăși Constituția dă prerogative guvernului pentru a conduce țara și că, potrivit lor, se bazează pe o acuzație pe care noi nu am comis-o niciodată", a spus el.

"Aceste acuzații care se fac sunt orchestrate, sunt planificate și vom continua să luptăm. Peru este deja la curent cu orice situație mediatică, știe despre ea. În această linie, atitudinea adoptată de o parte a Congresului și de unii judecători care au devenit foarte politizați este previzibilă, noi vom demonstra contrariul", a declarat el presei internaționale.

Ce urmează după sesizarea constituțională

Sesizarea constituțională va ajunge la Subcomisia pentru acuzații constituționale a Congresului și acest grup va fi cel care va fi însărcinat cu analiza cazului șefului statului și cu formularea unei concluzii. Acesta va merge apoi în plenul Parlamentului pentru a vota dacă "Castillo părăsește funcția sau este cercetat în funcție".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.