Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 1.000 de călușari vor dansa în Olt în același timp pentru a intra în Cartea Recordurilor

worldrecordacademy.com
cartea recordurilor

Peste 1.000 de călușari, participanți la Concursul Național al copiilor "Călușul românesc", ce va avea loc în luna iunie la Slatina, vor dansa călușul în același timp, în încercarea de a intra în Cartea Recordurilor, potrivit directorului Palatului copiilor Slatina, Iliuță Brăileanu, conform Agerpres.

"Peste 1.000 de călușari din județul Olt și din alte județe pregătesc aceleași figuri călușerești pentru a juca acest dans minunat, la Slatina, în seara de 7 iunie. Vor fi prezenți la momentul cu care vrem să intrăm în Cartea Recordurilor, atât călușari copii cât și adulți, cei mai mulți vor avea costume de călușari, iar cei care nu vor avea costum complet vor purta cel puțin câteva elemente ale costumului călușeresc", a spus joi, într-o conferință de presă, Iliuță Brăileanu.

El a adăugat că momentul de căluș prin care se va încerca stabilirea unui record va avea loc pe bulevardul AI Cuza, în centrul municipiului Slatina, în zona sediilor Consiliului Județean și Prefecturii Olt. La Concursul Național al Copiilor "Călușul românesc", ce se va desfășura la Slatina în perioada 6-9 iunie, vor participa peste 2.000 de copii, membri ai unor formații de călușari, călușeri și căiuți din județul Olt și din județele Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Gorj, Iași, Ilfov, Maramureș, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Din județul Olt vor participa formații de călușari din 57 de localități.

Concursul de căluș pentru copii de la Slatina a ajuns la a XIX-a ediție, iar anul trecut, în premieră, 300 de participanți au dansat călușul sincron, pe esplanada din centrul civic al municipiului. Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 călușari colindă ulițele satului și joacă în curțile localnicilor. Costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin — n.r.) și un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de călușari tot timpul jocului. Municipiul Slatina a intrat în Cartea Recordurilor în 2006, cu cea mai mare Horă a Unirii, cu peste 11.000 de participanți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.