DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Peste 125.000 de persoane au vizitat Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, ediţie aniversară

Departamentul Centenar / Facebook
targ gaudeamus centenar

Peste 125.000 de persoane au vizitat Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, ediţie aniversară, care s-a încheiat, duminică, la Pavilionul Central Romexpo, anunţă organizatorii, scrie news.ro.

Evenimentele prilejuite de Centenarul Marii Uniri şi de aniversarea a 90 de ani de Radio România, cele peste 900 de lansări, prezentări de carte şi dezbateri, susţinute de cei mai cunoscuţi scriitori români ai momentului, au făcut din ediţia numărul 25 a târgului de carte, timp de cinci zile, centrul de atracţie al vieţii culturale a Capitalei.

Tema centrală a ediţiei a fost "România Centenar", ilustrată prin intermediul unui stand care a găzduit o colecţie de câteva sute de volume dedicate acestui moment istoric şi prin circa 50 de evenimente.

Standul România Centenar a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost acad. Ioan-Aurel Pop.

Premiile ediţiei 2018 a târgului, decernate duminică, 18 noiembrie, au fost: Trofeele Gaudeamus, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate editurilor Humanitas (locul 1), Polirom (locul 2) şi Nemira (locul 3).

Trofeul pentru "cea mai râvnită carte a târgului", stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit editurii Litera, pentru volumul "6 poveşti cu draci", de Igor Bergler;

Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat în acest an, în premieră, mai multor edituri, "pentru admirabila lor activitate editorială naţională, în anul Centenarului Marii Uniri” (motivaţia juriului). Editurile premiate cu acest prilej au fost: Prut, Ştiinţa, Arc (din Chişinău), Cartier (din Chişinău), Şcoala Ardeleană (din Cluj) şi Casa Cărţii de Ştiinţă (din Cluj).

Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.

Citește și: INCIDENT la Opera Naţională Bucureşti: Spectatorii au tras o sperietură serioasă înainte de un spectacol

Premiul pentru traducere "Antoaneta Ralian", decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie: pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română, doamnei Vali Florescu pentru volumul "Femei cu bărbaţi", de Richard Ford (editura Vellant, 2018); pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: redacţiei revistei Caietele avangardei, editor Ioan Cristescu, coordonator ştiinţific Ion Pop, editată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, pentru nr. 12, 2018, cu tema "Avangardă, neoavangardă, postavangardă...", pentru promovarea valorilor novatoare româneşti în lume.

Miss Lectura pentru ediţia 2018 a Târgului Internaţional Gaudeamus a fost desemnată Isabel - Raluca Grigore, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti. Premiul a constat în echipamente multimedia oferite de InfoTouch Systems şi Hidroprotect.

În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XVII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură "Mircea Nedelciu", dedicat elevilor de liceu; câştigătoarele acestei ediţii au fost: locul I - Iulia Sucutardean, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara; locul II – Bianca Gabriela Antofie, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Craiova; locul III – Maria Alexandra Robu, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti. Premiile au fost oferite de Radio România (sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg), CEWE şi InfoTouch Systems.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României - un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2018, 21 de elevi medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Asociaţia Club Lions Millennium.

Expoziţia "Gaudeamus 25", amenajată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale şi al Display Group, în spaţiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu.

Proiectul "Cărţile se întorc acasă" s-a bucurat de un real succes şi în acest an, fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor ajungând la circa 1.500 de volume.

Tombola Gaudeamus, derulată într-o formulă inedită - câte o extragere la fiecare 90 de minute - pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, a avut în acest an câteva zeci de premii extrem de atractive: 10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale, 10 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Optiplaza, 8 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Emex, pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems, vouchere pentru foto-cărţi CEWE, echipamente sportive oferite de sportpartner.ro şi echipamente multimedia oferite de
Hidroprotect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.