Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 15 milioane de tone de cereale au fost exportate din Ucraina

Forbes
cereale marea neagra

Peste 15 milioane de tone de cereale au fost transportate de sute de nave prin Marea Neagră, în cadrul acordului de export de cereale de la Istanbul, a declarat duminică un ministru turc, conform anews.com.tr.

"Cantitatea totală de marfă transportată a depășit 15 milioane 80.000 de tone", a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoğlu, într-o declarație scrisă. Un total de 585 de nave încărcate cu cereale au părăsit până duminică porturile ucrainene din orașele Odesa, Chornomorsk și Yuzhne, a precizat Karaismailoğlu.

"Aproximativ 13 tipuri diferite de cereale, inclusiv orz, grâu, soia, făină de floarea-soarelui, tărâțe de grâu, mazăre, semințe de floarea-soarelui, alimente mixte procesate, sfeclă de zahăr, ulei de floarea-soarelui, semințe de canola, porumb și ulei de soia au fost transportate cu navele", a spus el.

Karaismailoğlu a precizat că 200 din cele 585 sunt nave sub pavilion turcesc, deținute sau operate, în timp ce 171 din totalul navelor își aduc încărcătura în porturile turcești.

"15% din încărcătura totală a ajuns în Turcia. 12% din încărcătură a fost transportată în Africa, 29% în Asia și 44% în Europa", a spus el, adăugând că cea mai mare parte a încărcăturii a fost transportată în Spania, cu aproape 2,9 milioane de tone, urmată de Türkiye cu peste 2,2 milioane de tone și China cu peste 2,1 milioane de tone.

În luna iulie a acestui an, Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord la Istanbul pentru reluarea exporturilor de cereale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost suspendate după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina în februarie. La Istanbul a fost înființat un Centru comun de coordonare cu oficiali din cele trei țări și din cadrul ONU pentru a supraveghea transporturile.

Prima navă cu cereale a plecat la 1 august din portul ucrainean Odesa, în cadrul acestui acord istoric. Turcia, lăudată la nivel internațional pentru rolul său unic de mediator între Ucraina și Rusia, a cerut în mod repetat Kievului și Moscovei să pună capăt războiului prin negocieri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.