Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 16.000 de refugiați ucraineni au aplicat pentru protecția temporară în Republica Moldova

Novinite
refugiati ucraineni bulgaria

Din luna martie și până în prezent, peste 16.000 de refugiați ucraineni au aplicat pentru protecția temporară în Republica Moldova, dintre care mai mult de 10 mii au primit deja documentul de identitate.

În același timp, datorită echipelor mobile, de acest statut beneficiază și peste 130 de persoane cu necesități speciale, transmite RadioMoldova.

Aproximativ 65.000 de cetățeni ucraineni se află mai mult de 90 de zile pe teritoriul R. Moldova, iar această categorie urmează să fie documentată pentru legalizarea statutului, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă.

Potrivit acestuia, cea mai rapidă procedură în acest sens este protecția temporară, care le oferă mai multe facilități și acces la servicii.

El mai spune că documentul poate fi solicitat la Inspectoratul General pentru Migrație, fie la oficiu sau online și se eliberează în decurs de 30 de minute, însă pentru acest lucru este nevoie ca refugiatul să dețină un document care îi confirmă locul de trai în R. Moldova.

Un statut determinat oferă garanții de genul securității persoanei aflate pe teritoriul țării, sunt garanții referitor la drepturi și presupune acces la diferite tipuri de servicii, precum sănătate, educație, asistență socială și acces la piața forței de muncă. Protecția temporară este cea mai rapidă cale de legalizare, avem peste 16 500 de persoane strămutate din Ucraina care au aplicat pentru protecția temporară și deja peste 10 300 de persoane au obținut documentul, dintre ei aproximativ 3 400 sunt minori. Am creat cinci echipe mobile pentru persoane cu nevoi speciale și deja peste 130 de persoane cu nevoi speciale au obținut un document. Această formă de protecție este acordată până la 1 martie 2024 și este absolut gratuit”, a declarat Mihail Vodă.

Citește și Moscova recunoaște că trupele ruse nu vor pleca niciodată din Transnistria și amenință Chișinăul cu crearea un coridor terestru

Mihail Vodă mai spune că, în prezent, fluxul de refugiați ucraineni care vin în R. Moldova este unul stabil.

De menționat că, persoanele refugiate din Ucraina care se află pe teritoriul țării noastre mai mult de 90 de zile, sunt obligate să-și legalizeze statutul. Totodată, din luna martie, Guvernul a aprobat mecanismul Uniunii Europene privind obținerea protecției temporare.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 800.000 de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul R. Moldova, dintre aceștia, peste 100.000 se află în R. Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.