Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 19 milioane de români sunt așteptați la vot în 27 septembrie pentru a-și alege primarul și conducerea consiliilor locale și județene

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vot coada vot votare sectie de votare sectie

Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la vot pentru a-și alege primarul și conducerea consiliilor locale și județene. În total sunt peste 43.000 de funcții elective în țară, iar cea mai mare miză este Primăria Capitalei, unde trebuie administrat un buget de circa 7 miliarde, anunță MEDIAFAX.

În următoarele patru săptămâni, 19.004.089 de români cu drept de vot trebuie să se decidă asupra candidatului pe care vor pune ștampila, în 27 septembrie fiind programate alegerile locale.

Două treimi din impozitul pe venit este vărsat în bugetul administraţiei locale, astfel că devine foarte important cine este cel care conduce primăria sau consiliul județean în următorii patru ani banii.

Citește și: EXCLUSIV Erupe un nou scandal în Poliție! Dumitru Coarnă îl desființează pe un celebru șef: Spor de 50% prin fals și uz de fals

În scrutinul electoral local sunt elective circa 43.000 de funcţii de primar, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni.

Candidaţii trebuie să aibă cetăţenie română şi să fi împlinit 23 de ani.

În 2019, administraţia publică locală a cheltuit 83 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 22,5% din toate cheltuielile bugetului consolidat.

Salariile angajaţilor administraţiei locale reprezintă 36% din toate cheltuielile adiministraţiei locale, ceea ce înseamnă 31 de miliarde de lei.

Miza cea mai mare a localelor rămâne primăria Bucureştiului, unde au intrat în luptă 18 candidaţi.

„Micul Paris” produce un sfert din PIB-ul României, iar viitorul primar al Capitalei va administra un buget de circa 7 miliarde de lei. Pentru Primăria Iaşi, capitala istorică a României, sunt 14 candidaţi pe un loc. Bugetul Iaşiului este de 1,35 miliarde de lei. Cluj-Napoca are venituri de 1,5 miliarde de lei şi sunt gata să admnistreze aceşti bani 13 candidaţi. La Timişoara, sunt gata să preia administraţia locală 15 candidaţi, unde ar urma să gestioneze 1,4 miliarde de lei. Pentru Primăria Constanţei lista de candidaţi se apropia de cea a Capitalei. Îşi doresc primăria vechiul „Tomis” 17 candidaţi pentru a administra un buget de 0,9 miliarde de lei.

Citește și: SURSE Cine l-ar putea înlocui pe Liviu Vasilescu la șefia Poliției Române

Cifrele campaniei electorale arată astfel: sunt 19.004.986 de alegători, 18.755 de secții de voy, 3.200 de primării. Se vor alege 41 de președinți de consilii județene și 40.000 de consilieri locali și județeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.