Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 200 de intervenţii de alungare a urşilor din zonele locuite, de la începutul anului

Facebook
urs ursi
Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt.adj.şef Gheorghe Suciu, la cele 210 cazuri s-a intervenit în urma unor solicitări înregistrate la nivelul Dispeceratului instituţiei, prin numărul de urgenţă 112.

În toate situaţiile a fost trimis în zonă un echipaj de intervenţie. Au existat cazuri la care au intervenit şi echipe formate din poliţişti.

Numărul de intervenţii este mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 277 de apeluri la 112 prin care era solicitat ajutorul jandarmilor pentru alungarea urşilor din localităţi.

Sursa citată a mai precizat că în ultima săptămână au fost primite 15 apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Sub Cetate, Topliţa, Ciucsângiorgiu, Băile Tuşnad, Dealu, Sândominic, Hodoşa şi pe drumul naţional DN 11C, care leagă Bixad de Lacul Sfânta Ana.

Cele mai multe apeluri, respectiv patru, au venit de la Topliţa, jandarmii alungând de trei ori urşii care se aflau în căutare de hrană în curţile oamenilor, dar şi în ştrandul de la marginea oraşului.

De asemenea, trei apeluri s-au primit din satul Sub Cetate, comuna Zetea, în două cazuri intervenind jandarmii, respectiv poliţiştii, pentru îndepărtarea animalelor.

Totodată, la Sub Cetate şi la Băile Tuşnad, jandarmii au fost solicitaţi pentru relocarea unui urs.

Un alt apel a fost primit din judeţul Covasna, fiind semnalată prezenţa unui urs pe marginea drumului naţional DN 11C, către Lacul Sf. Ana, posibil rănit, deoarece nu se mişca. Echipajul de jandarmerie a constatat că, de fapt, acesta se odihneşte la marginea drumului şi l-a alungat înspre pădure.

La apelurile primite din localităţile Ciucsângiorgiu, Dealu, Hodoşa şi Sândominic nu a fost nevoie de intervenţia echipajelor de jandarmerie, întrucât animalele plecaseră din zonele în care fuseseră observate.

"Au fost înregistrate pagube doar în comuna Sândominic, ursul rănind un animal domestic şi provocând stricăciuni la o proprietate, iar în municipiul Topliţa a distrus un tomberon. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent", a precizat Gheorghe Suciu.

Acesta le-a reamintit oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.