Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 200 de pucişti au fost chemaţi în faţa instanţei din Turcia

jang
turcia, arest

Procesul a peste 200 de presupuşi instigatori ai puciului eşuat din iulie 2016 a început luni la închisoarea Sincan, în apropiere de Ankara, principalul suspect fiind Fethullah Gülen, predicatorul islamist stabilit în SUA, acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat, relatează AFP, potrivit agerpres.

În total, sunt judecate 221 de persoane, printre care 26 de generali şi 12 civili. Două sute de inculpaţi se află în detenţie provizorie, nouă sunt în libertate, sub control judiciar, iar 12 sunt fugari, precizează agenţia Anadolu.

Iranul răspunde dur la acuzaţiile lui Trump: 'Vrea SĂ POMPEZE bani din Arabia Saudită'

Inculpaţii sunt judecaţi în principal pentru 'încălcarea Constituţiei', 'asasinarea a 250 de persoane' şi 'apartenenţă la şi conducere a unei organizaţii teroriste', riscând multiple condamnări la închisoare pe viaţă.

În închisoarea din Sincan a fost amenajată o imensă sală de audieri pentru a găzdui acest proces gigant, desfăşurat în condiţii de securitate ridicată, în jurul tribunalului fiind desfăşuraţi numeroşi poliţişti, vehicule blindate, lunetişti şi o dronă.

La sosirea la tribunal, sub o puternică escortă de securitate, inculpaţii au fost huiduiţi de zeci de manifestanţi care cereau pedeapsa cu moartea împotriva lor.

Printre acuzaţii cei mai proeminenţi care au compărut luni se numără fostul şef al armatei aerului, Akin Ozturk, ex-generalul Mehmet Disli, fratele unui deputat al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere), şi colonelul Ali Yazici, fost aghiotant al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

EXPLOZIE puternică într-un spital din capitala Thailandei. Zeci de oameni sunt răniţi - FOTO

În tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie au murit aproape 250 de oameni, fără a-i număra pe pucişti, iar alte mii au fost răniţi.

Ankara îl acuză pe Fethullah Gülen că ar fi orchestrat puciul, şi cere cu regularitate Statelor Unite extrădarea predicatorului islamist, care neagă însă că ar fi avut vreun rol.

Potrivit actului de inculpare, mai mult de 8.000 de militari au luat parte la tentativa de puci, în care au fost folosite 35 de avioane militare, 37 de elicoptere, 74 de tancuri, 246 de vehicule blindate şi aproape 4.000 de arme uşoare, potrivit Anadolu.

Procedurile judiciare iniţiate în Turcia după puciul eşuat sunt de o amploare fără precedent, mai bine de 47.000 de persoane fiind arestate în urma epurărilor şi care vizează, pe lângă puciştii prezumtivi, militanţi prokurzi şi media turce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.