Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 3.000 de hectare de teren cultivate cu porumb, floarea-soarelui și viță de vie, din Buzău, distruse de furtuni

ziarebotosani.ro
canicula furtuni

Peste 3.000 de hectare de teren cultivate cu porumb, floarea-soarelui şi viţă de vie au fost distruse în urma furtunilor şi ploilor torenţiale înregistrate în ultimele zile, au transmis, miercuri, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău.

Potrivit specialiştilor, au existat fermieri care şi-au pierdut în totalitate culturile de porumb, conform Agerpres.

Având în vedere fenomenele meteo nefavorabile, în baza unui ordin al Instituţiei Prefectului Buzău a fost organizată o comisie pentru evaluarea pagubelor.

"În urma fenomenelor meteo violente care s-au abătut asupra judeţului Buzău, au fost afectate suprafeţe întinse cultivate cu porumb, floarea-soarelui şi viţă de vie. Specialiştii din cadrul DAS Buzău au fost încă de luni, după ce au fost primite înştiinţări în zonele respective, au fost făcute constatări, evaluări. Din păcate, proporţia afectată este însemnată, spre 90-100% în anumite cazuri. Apreciem că suprafaţa afectată este de peste 3.000 de hectare la nivelul judeţului. La ora aceasta noi facem procese verbale, le întocmim, le eliberăm fermierilor pentru a le putea prezenta Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau la Administraţia Naţională a Finanţelor Publice pentru a putea fi scutiţi de impozitul pe veniturile realizate. Am văzut şi suprafeţe roditoare de legume afectate, cu mare întristare spun asta, pentru că oamenii au investit mulţi bani în infrastructură, în aprovizionarea cu apă, în diverse echipamente pentru a putea să irige, dar cel mai afectat este porumbul, cultura cu cea mai mare pondere. Culturile respective dădeau speranţe la producţii mari, nu vorbim de culturi de porumb care să spunem erau afectate de secetă. Solariile nu au fost afectate, din fericire au rezistat", a declarat pentru AGERPRES, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Potrivit DAJ, pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, care au înregistrat pierderi urma în fenomenelor meteorologice pe o suprafaţă de peste 30% din terenul destinat producţiei agricole vegetale deţinute, norma de venit se poate reduce proporţional cu pierderea respectivă.

"Activitatea de constatare va continua pe măsură ce primim şi înştiinţări. Oamenii care au fost afectaţi trebuie să depună înştiinţările respective la DAJ", a mai precizat Cosmin Florea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.