Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 350 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona în judeţ, cu ocazia Paştelui Catolic

Banatulazi
jandarmi

Peste 350 de poliţişti, jandarmi şi pompieri harghiteni sunt mobilizaţi pentru asigurarea climatului de siguranţă publică şi pentru a interveni, dacă situaţia o va impune, cu ocazia slujbelor religioase şi altor evenimente organizate în contextul Paştelui Catolic, majoritatea populaţiei din judeţ sărbătorind, la sfârşitul săptămânii, Învierea Domnului, potrivit Agerpres.

Biroul de Presă al IPJ Harghita a informat că, în perioada 29 martie - 1 aprilie, va acţiona un dispozitiv format din 152 poliţişti, din care 100 de ordine publică, 25 de poliţie rutieră, 14 de investigaţii criminale şi 13 din cadrul altor structuri, urmând să fie derulate "activităţi de menţinere a climatului de siguranţă publică şi prevenirea faptelor infracţionale şi al celor contravenţionale, în contextul sărbătoririi Învierii Domnului de către comunităţile cultelor romano-catolic şi reformat".

Sursa citată precizează că în noaptea de Înviere, în zonele din proximitatea lăcaşurilor de cult romano-catolice şi reformate, echipajele de poliţie vor acţiona, în cooperare cu forţele de jandarmi şi poliţie locală sau independent, pentru ca manifestările religioase să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

De asemenea, în dimineaţa zilei de 31 martie 2024, în locurile publice în care au loc tradiţionalele ceremonii de sfinţire a bucatelor, "echipajele de poliţie vor fi prezente pentru a preveni orice eveniment sau situaţie de natură a afecta desfăşurarea, în condiţii normale, a acestor momente cu caracter deosebit", mai arată IPJ Harghita.

La rândul său, Biroul de Presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita a transmis că vor fi suplimentate efectivele, în toate locurile unde vor avea loc manifestări, cu ocazia Paştelui Catolic.

"În contextul sărbătoririi Paştelui Catolic, Jandarmeria Harghita va suplimenta efectivele în toate locurile unde vor avea loc manifestări religioase, cultural artistice sau sportive. Alături de poliţişti şi pompieri, peste 100 de jandarmi harghiteni vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona lăcaşurilor de cult din Miercurea Ciuc, Topliţa, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Borsec şi Sărmaş, cu ocazia desfăşurării manifestărilor religioase, unde sunt aşteptate un număr de aproximativ 7.000 de persoane în acest sfârşit de săptămână", a informat IJJ Harghita.

Totodată, peste o sută de pompieri sunt mobilizaţi în aceste zile pentru a interveni pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, a transmis Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

"Pompierii militari harghiteni vor fi, zilnic, la datorie în acest sfârşit de săptămână. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient şi rapid în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical, prin intermediul echipajelor SMURD, care vor asigura asistenţa medicală de urgenţă şi transportul persoanelor aflate în dificultate, la unităţile spitaliceşti", se arată într-un comunicat al ISU Harghita.

Premergător acestui weekend, inspectorii de prevenire din cadrul ISU au efectuat controale tematice la lăcaşele de rit catolic din judeţul Harghita, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi, fără să fie identificate probleme deosebite.

"Personalul Inspecţiei de Prevenire a avut în atenţie respectarea condiţiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiilor, dar şi modul de amenajare a spaţiilor şi a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase", a menţionat sursa citată.

În Harghita, majoritatea populaţiei va sărbători Învierea Domnului la acest sfârşit de săptămână, numărul credincioşilor ortodocşi, care celebrează Paştele la începutul lunii mai, fiind mult mai redus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.