Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 40 de scriitori din Portugalia colaborează la scrierea unui roman foileton, pe perioada izolării la domiciliu

scriitor

Peste 40 de scriitori din Portugalia colaborează la scrierea unui roman foileton, fiecare dintre aceştia publicând, prin rotaţie, un nou capitol în fiecare zi pe durata perioadei de izolare la domiciliu impusă de pandemia de COVID-19, informează miercuri ediţia online a cotidianului britanic The Guardian.

Mai mulţi prestigioşi scriitori portughezi au găsit o nouă modalitate de a se menţine ocupaţi atât ei, cât şi cititorii lor în perioada restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19: scriu un roman foileton, fiecare autor având la dispoziţie 24 de ore pentru a scrie următorul capitol, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mare atenție! Măștile ar putea fi o sursă de infectare cu coronavirus

Această versiune portugheză a jocului ''cadavre exquis'' - o tehnică inventată de suprarealişti, constând în scrierea în mod independent a câte unui cuvânt pe o bucată de hârtie, juxtapuse apoi şi citite cu voce tare - a fost propusă de scriitoarea Ana Margarida de Carvalho, care şi-a provocat colegii de breaslă să participe alături de ea la scrierea unui roman colectiv în foileton, după ce în Portugalia au fost adoptate măsurile de izolare la domiciliu.

Peste 40 de autori au răspuns apelului, iar primul capitol spune povestea unui grup de cercetători care încearcă să găsească un tratament împotriva virusului care a declanşat pandemia de COVID-19.

"Pentru noi, scriitorii, este normal şi ar putea fi chiar un lucru bun să fim închişi ca să ne putem concentra pe scrierea cărţilor. Dar când suntem forţaţi să facem asta, când suntem în mijlocul unei catastrofe de dimensiuni atât de copleşitoare, cred că timpul, care în mod ideal ar fi fost propice pentru scris, se transformă în condiţii extrem de sufocante", a spus Ana Margarida de Carvalho. "Aşa că în loc să mă dedic propriei cărţi şi să scriu un jurnal de carantină, descriind o călătorie în jurul camerei mele, precum Xavier de Maistre, am crezut că ar fi mai interesant să spargem zidurile dintre noi prin intermediul literaturii şi să ignorăm izolarea socială''.

Citește și: Alexandru Rafila, avertisment dur! Cine sunt persoanele cele mai mult predispuse deceselor provocate de COVID-19 .

Scriitorii participanţi la proiect, printre care se află autori de succes precum Gabriela Ruivo Trindade, Afonso Reis Cabral şi Nara Vidal, şi-au luat angajamentul să publice câte un nou capitol în fiecare zi, la prânz. Seria se va încheia cu o povestire scrisă de Luisa Costa Gomes, câştigătoarea premiului Camilo Castelo Branco.

Denumit ''Bode Inspiratorio'', care în portugheză desemnează o expresie apropiată ca sens de ''ţap ispăşitor'', proiectul beneficiază de acum şi de difuzare internaţională, fiind tradus în italiană, franceză, spaniolă, olandeză şi engleză.

Potrivit traducătorului Victor Meadowcroft, romanul foileton a atras un număr mare de cititori în Portugalia, unde scriitorii se apropie de încheierea poveştii, iar proiectul a strâns aproape 15.500 de admiratori pe Facebook în decursul unei luni. Versiunea în engleză, denumită ''Ţapul Ispăşitor'', a fost publicată în capitole zilnice începând cu 13 aprilie, iar în prezent a ajuns la capitolul al 16-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.