Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 460 de lucrători umanitari au fost în 2021 victime ale atacurilor, 140 dintre ei fiind ucişi

explozie

Mai mult de 460 de lucrători umanitari au fost anul trecut victime ale unor atacuri în timp ce-şi desfăşurau activitatea, dintre aceştia 140 fiind ucişi, cel mai ridicat bilanţ după anul 2013, a anunţat vineri, la Geneva, Oficiul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), potrivit agenţiilor DPA şi EFE.

Cu excepţia a doi dintre cei ucişi, ceilalţi erau lucrători naţionali ai organismelor locale şi internaţionale, a declarat purtătorul de cuvânt al OCHA, Jens Laerke, instituţie care coordonează răspunsul global de urgenţă la crizele umanitare.

Majoritatea au murit prin împuşcare, a doua cauză a deceselor lucrătorilor umanitari fiind bombardamentele de aviaţie sau de artilerie, iar majoritatea victimelor au fost în Siria. Alţi 203 lucrători umanitari au fost răniţi şi 117 sechestraţi în timp ce erau în exerciţiul funcţiunii, potrivit Agerpres.

De la începutul anului în curs, alţi 168 de lucrători umanitari au fost atacaţi în timp ce încercau să distribuie ajutoare umanitare, 44 dintre ei pierzându-şi viaţa.

Ţările cele mai periculoase pentru lucrătorii umanitari sunt Sudanul de Sud, Afganistan şi Siria.

''Nevoile umanitare nu au fost niciodată atât de importante şi personalul umanitar este nevoit să lucreze în medii tot mai periculoase'', a spus purtătorul de cuvânt citat.

Ziua mondială a ajutorului umanitar este marcată în fiecare an pe 19 august, dată aleasă pentru comemorarea atentatului cu bombă asupra sediului ONU din Irak în 2003, soldat cu moartea de 22 de lucrători umanitari, printre care şi înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, brazilianul Sergio Vieira de Mello.

ONU a decis să lanseze o campanie de sensibilizare pe reţelele de socializare asupra acestei teme, sub sloganul #ToţiUnPopor, în semn de recunoştinţă pentru activităţile umanitare, care adesea sunt efectuate de voluntari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.