Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 4.600 de plângeri au fost trimise Autorităţii de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în 2021

date personale

Peste 4.600 de plângeri au fost trimise, anul trecut, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), a declarat, vineri, Luisa Dumitru, şef Serviciu relaţii externe în cadrul acestei instituţii.

Ea a precizat în cadrul unei conferinţe de presă online privind activitatea ANSPDCP că au fost înaintate 4.634 de plângeri, 941 de solicitări de opinii, 171 de sesizări şi 201 de notificări cu privire la încălcările de securitate, potrivit Agerpres.

Luisa Dumitru a afirmat că aspectele reclamate prin plângerile transmise ANSPDCP se refereau la: nerespectarea drepturilor persoanelor vizate, în special dreptul de acces, prelucrarea imaginii prin intermediul sistemelor de supraveghere video, a datelor cu caracter personal, fără existenţa unui temei legal, încălcarea măsurilor de securitate şi confidenţialitatea prelucrării datelor cu caracter personal, primirea mesajelor comerciale nesolicitate.

Sesizările transmise instituţiei reclamau, printre altele, lipsa măsurilor de securitate şi publicarea sau dezvăluirea datelor cu caracter personal în mediul online.

Luisa Dumitru a precizat că ANSPDCP a demarat 691 de investigaţii, care s-au finalizat cu aplicarea a 36 de amenzi administrative. Potrivit acesteia, cuantumul amenzilor pentru anul 2021 a fost puţin mai mic decât acela din 2020, anume peste 370.000 de lei.

La rândul său, secretarul general în Ministerul Educaţiei Ioana Lazăr a afirmat că protecţia datelor cu caracter personal a elevilor şi studenţilor reprezintă o prioritate.

"Ministerul Educaţiei va veghea ca protecţia datelor cu caracter personal să nu fie una iluzorie, ci concretă, iar cadrul legal să fie adaptat, astfel încât protejarea acestui drept să fie corespunzătoare cu aşteptările pe care le au beneficiarii procesului de învăţământ", a spus Ioana Lazăr.

Andrei Linţă, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, a opinat că protecţia datelor cu caracter personal este cu atât mai importantă în perioada pandemiei de COVID-19 cu cât multe activităţi s-au digitalizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.